skok v montažni bazen

Pa smo ga dočakali! Prečudoviti poletni čas namreč, obdobje vrtnih zabav in piknikov, dolgih medsosedskih druženj na terasah ali dvoriščih ter seveda obdobje, ko se od vseh oblačil najbolj priležejo … kopalke! In za takšne dni bi težje našli boljši vir zabave, kot je montažni bazen. Ponuja hitro osvežitev po dostopni ceni, omogoča preprosto postavljanje in vzdrževanje, za nameček pa ga lahko po sezoni pospravimo na varno in nanj “pozabimo”, dokler nas toplo sonce znova ne opomni, da je čas za domače kopališče.

A da bo vsak domači vodni “žur” zares brezskrben, moramo upoštevati nekaj preprostih pravil za varno čofotanje. Z njimi bodo predvsem vaši najmlajši med kopanjem zares varni, vaše vzdrževanje bazena pa bo preprostejše.

1. Preventiva je boljša od kurative

Poletna sopara je nevzdržna in vi komaj čakate, da odvržete prepotena oblačila in skočite v hladno vodo … Toda varno vedenje se prične še pred težko pričakovano ohladitvijo, in sicer z naslednjimi koraki: 

OPAZUJTE: Pred kopanjem si pozorno oglejte bazensko vodo. Če na njeni površini kaj plava, tujek nemudoma odstranite z mrežico.

Ženska z mrežico pobira odpadlo listje, ki plava na vodni gladini montažnega bazena Bestway.

TESTIRAJTE: Redno (= vsaj na 2-3 dni) preverjajte kakovost bazenske vode. S testnimi lističi se lahko prepričate, da so pH vrednost in trdota vode ter raven klora v njej pravilne. Če je voda kisla, lahko namreč povzroči korozijo kovinskih delov bazenske konstrukcije, upočasni delovanje črpalke in poškoduje preostalo opremo. In kar je še pomembnejše: z zagotavljanjem pravih vrednosti se bodo plavalci izognili draženju kože in oči. Za poletno ohladitev brez neprijetnih posledic! 

ČISTITE: Vzdrževanje čiste bazenske vode je ključno za varno čofotanje, obenem pa je ohlajanje v bistri bazenski vodi tudi prijetnejše. Poleg kemikalij za zatiranje alg se opremite z mrežico in skimmerjem, ki bosta iz vode sproti odstranjevala nesnago, za popolno čistočo pa poskrbite s kakovostnim bazenskim sesalnikom, najbolje robotskim, ki bo potoval po dnu bazena in z njega odstranjeval umazanijo. Tako boste uspešno zatirali rast alg in kemikalijam omogočili še učinkovitejše delovanje.

Bazenski sesalnik, slikan pod vodo.

2. Pazljivo s kemikalijami

Za doziranje kemikalij v bazen ni potrebna diploma iz kemijskega inženirstva, zgolj upoštevanje navodil proizvajalca, ali še bolje - priključek ChemConnect™, s katerim so opremljeni vsi novejši montažni bazeni Bestway® in napihljivi masažni bazeni Lay-Z-Spa™. Ta namreč skrbi za samodejno raztapljanje kemikalij, katerega hitrost je mogoče celo prilagajati. A tudi najsodobnejša tehnologija izpod rok Bestwayevih mojstrov ne more nadomestiti vaše previdnosti, ko gre za rokovanje s kemikalijami, zato vam na srce polagamo naslednje nasvete: 

 • kemična sredstva za čiščenje bazenske vode hranite proč od dosega otrok;
 • embalaže s kemikalijami naj bodo vedno trdno zaprte;
 • kemikalije shranjujte v originalnih embalažah ter v suhem, hladnem in dobro prezračenem prostoru;
 • embalaž s kemikalijami ne puščajte blizu virov toplote;
 • ne mešajte različnih kemikalij med seboj;
 • pri rokovanju s kemičnimi sredstvi vedno uporabljajte rokavice in po potrebi očala;
 • v primeru razlitja kemičnega sredstva sledite navodilom na embalaži;
 • ne pustite, da kemikalije pridejo v stik z rastlinami ali travo.

Priključek Chem Connect za doziranje kemikalij v bazen.

3. Previdno s kabli in električnimi napravami 

Da elektrika in voda nista najboljši prijateljici, nam ni treba posebej poudarjati. A opozorilo vseeno ni odveč, sploh če boste svojo domačo plažo opremili tudi z manjšim vrtnim barom, osvetlitvijo ali drugo opremo, ki zahteva priključek na električno vtičnico. Poskrbite, da se bodo te naprave in predvsem njihovi kabli nahajali dovolj daleč od bazena, da tudi ob malce bolj razigranem čofotanju ne pridejo v stik z vodo. 

V okolici bazena ne uporabljajte podaljškov, napeljavo in naprave pa redno pregledujte, da boste še pravočasno opazili nepravilnosti v delovanju ali poškodbe. 

4. Otroci, otroci in še enkrat otroci 

Nihče ni bolj navdušen nad poletnim čofotanjem kot naši najmlajši! A da bodo ti lahko brezskrbno uživali v škropljenju, tunkanju in prvih plavalnih zamahih, je ključno določiti nekaj osnovnih varnostnih pravil. 

 • Mlajših otrok, posebej tistih, ki še ne znajo plavati, nikoli ne pustite v bazen brez nadzora odrasle osebe. Na piknikih ali zabavah, kjer vlada sproščeno vzdušje, naj ena odrasla oseba vedno bdi nad dogajanjem v bazenu in okrog njega. 
 • Ko je kopanja konec, iz bazena odstranite lestev ter jo pokrijte. Na ta način boste svojim (ali sosedovim) navihancem preprečili, da bi se skrivaj odkradli na nenadzorovano kopanje. Če imate to možnost, montažni bazen ogradite. 
 • Poskrbite, da bodo otrokom vedno pri roki napihljivčki ali druga varnostna oprema. Investirajte v kakovostne rokavčke ali napihljive jopiče in se pred nakupom ter uporabo prepričajte, da se otrokom (še vedno - nagajivčki hitro rastejo! ;) prilegajo. 
 • Posebej če se vašim otrokom v montažnem bazenu pogosto pridružijo prijatelji, za red lahko poskrbite s preprostim seznamom pravil (npr. brez tekanja okrog bazena, prepovedano skakanje na glavo, zadrževanje na lestvi ali prerivanje, ni kopanja brez nadzora odrasle osebe …), ki ga obesite na vidno mesto, da ga bodo videli in upoštevali vsi - tako domači kot sosedovi mladi razposajenci. ;)

Trije otroci s plavalnimi maskami, slikani pod vodo v montažnem bazenu Bestway.

Predvsem pa je pomembno, da otrokom razložite, da jim s pravili ne želite klestiti veselja, temveč poskrbeti, da bodo pri igri brezskrbni in uživali brez posledic! 

In še droben namig: če razmišljate o novem montažnem bazenu, obenem pa bi radi imeli svoje male lumpe čim bolj na očeh, razmislite o enem izmed modelov serije Power Steel™ Swim Vista™. Njihove stene so namreč opremljene s kar dvema oknoma, skozi katere bodo vaši mali plavalci svet spremljali iz prav posebne perspektive, vi pa boste še lažje opazovali, kakšnih norčij se lotevajo.

Montažni bazen Power Steel z okensko odprtino, skozi katero se gledata dve punci.

5. Ko pripeka sonce … 

Vse nam je jasno: ni ga boljšega od osvežitve sredi najbolj vročega dela dneva. Toda obljubite nam, da se boste pazili sonca! Pretirano izpostavljanje močnim UV žarkom namreč ne povzroča le neprijetnih opeklin, temveč pospešuje staranje kože in viša tveganje za nastanek kožnega raka, ki je ena najhitreje rastočih oblik raka v večini evropskih držav. 

Poskrbite, da boste tako vi kot vaši najmlajši namazani s kremo z UV zaščito, katere faktor naj znaša vsaj 30. Posebej na otroško kožo jo nanesite večkrat dnevno, saj se med čofotanjem po vodi spere. Za zaščito poskrbite tudi s pokrivali (kapica s ščitom ali klobuček) in kakovostnimi sončnimi očali.