spremenite svoj vrt v zasebno plažo

Verjemite nam, da vam ni treba odpotovati v daljne kraje in bivati v hotelu s petimi zvezdicami, da bi doživeli luksuz, o kakršnem sanjate. Vso to udobje in vrhunski hedonizem si lahko privoščite – na domačem dvorišču!

Kako iz »običajnega« dvorišča ustvariti majhen raj za plavanje in sproščanje? Za odgovore in konkretne nasvete za ureditev dvorišča in okolice smo se obrnili na profesionalne krajinske arhitektke. V nadaljevanju vam predstavljamo smernice, s pomočjo katerih bo vaš vrt ali dvorišče postal čudovito mesto za poletno sproščanje ob montažnem bazenu.

PRVI KORAK: Zvezda vsake plaže je montažni bazen

Res je, montažni bazen je atrakcija vsakega dvorišča, in ker bo zvezda vaše majhne oaze miru in sproščanja ostal še vrsto let, je zelo pomembno, da izberete »tistega tapravega«. V ponudbi montažnih bazenov za dvorišče znamke Bestway® boste našli vrsto modelov, ki bodo izpolnili različne želje in potrebe. Pobrskajte po kratkem vodiču pred nakupom samostoječega montažnega bazena in odkrijte, kaj vse morate upoštevati pri izbiri popolnega modela.

Družina se namaka v svojem vrtnem montažnem bazenu.

Štiri najpogostejša vprašanja, na katera morate najti odgovor, so:

  • Želite v bazenu plavati ali se sproščati? – Podolgovati, pravokotni montažni bazeni za dvorišče so najboljša izbira za plavalce, ki v bazenu radi vadijo, okrogli pa so najprimernejši za družine z majhnimi otroki ali odrasle, ki radi čofotajo in uživajo na blazini.
  • Koliko oseb bo bazen uporabljalo? – Pomembno vprašanje za izbiro prave velikosti, saj je v določenih družinskih nadzemnih montažnih bazenih poleg vseh družinskih članov dovolj prostora tudi za prijatelje ali sosede.
  • Kakšen videz vam je všeč? – Poleg bazenov s klasično sivo zasnovo zunanjih delov sten obstajajo tudi modeli, katerih stene so okrašene z realističnim vzorcem lesa, kamna in celo ratana.

DRUGI KORAK: Mesto postavitve bazena je izjemno pomembno 

Iz izkušenj vam predlagamo, da bazen postavite v tisti del dvorišča, kjer vam bo čiščenje povzročalo najmanj glavobola. Popolno bi bilo, če lahko bazen postavite na sončni del dvorišča, dovolj oddaljen od dreves, da se obvezno izognete vejicam, listju, cvetnemu prahu in vsem ostalim nečistočam, ki se lahko hitro znajdejo v bazenu.

Pri izbiri položaja upoštevajte tudi svoje potrebe in navade: izogibajte se senci, če se najpogosteje kopate po službi ali imate majhne otroke, poskrbite, da ni električni priključek za črpalko predaleč, obvezno imejte otroke na očeh, medtem ko jih opazujete z verande, in zaradi varnosti cevi in filtrirnega sistema ne dovolite nepotrebnih otroških iger in tekanja okrog bazena. Pred postavitvijo bazena razmislite o oddaljenosti odvodnih jaškov ali podobnih mest, kamor boste izpraznili bazensko vodo, da prvih jesenskih dni ne bo zaznamoval stres, ter o tem, ali vas motijo radovedni pogledi sosedov in slučajnih mimoidočih.

Družina se igra v svojem vrtnem montažnem bazenu.

TRETJI KORAK: Ne pozabite pripraviti terena za bazen

Vzemite si dovolj časa za pripravo montažnega bazena na novo kopalno sezono. Preden začnete sestavljati komponente bazena, je zelo pomembno pripraviti teren, na katerega boste bazen postavili. S trave natančno odstranite vse ostre predmete, kamenje in vejice ter izpulite vse šope trave in poravnajte krtine. Naj bo trava nizko pokošena, da boste lahko teren povsem zravnali – ravno postavljen bazen je tudi varen bazen!

Nato nabavite primerno zaščitno podlogo za montažne bazene, ki bo predstavljala popolno oviro za korenine, ki želijo prodreti do dna bazena. Podlago uporabite, tudi če ste bazen postavili na betonsko podlago ali ploščice, saj bo prevzela vlogo odličnega izolatorja.

ČETRTI KORAK: Izberite enega od treh najljubših ambientov 

Pomislite tudi na okolje oziroma prostor okrog bazena. Bestwayjeva® krajinska arhitekta izpostavlja tri glavne sloge ureditve, primerne za plažo na domačem vrtu.

Sodobni 

Posebej bo všeč ljubiteljem minimalizma in enostavnih, elegantnih linij, a tudi nevsiljivih, grmičastih in ne zelo zahtevnih rastlin, ki lahko postanejo učinkovit okras in vam zagotovijo zasebnost. Poigrajte se z različnimi vrstami, oblikami in višinami zimzelenih rastlin, kot so ameriški klek (Thuja occidentalis) ali ciprese, lovorikovec (Prunus laurocerasus), zelenika ali navadni pušpan (Buxus sempervirens) oziroma visoke okrasne trave, kot so navadna sršica (Achnatherum calamagrostis) ali šaš (Carex). Prostor okrog bazena okrasite s kombinacijo lesa in kamna oziroma leseno zunanje pohištvo prilagodite bazenu s stenami v imitaciji kamna.

Družina se namaka v svojem vrtnem montažnem bazenu.

Sredozemski 

Prava izbira za vse, ki se želijo na domačem vrtu počutiti kot na morju. Ustvarite edinstveno sredozemsko vzdušje s tlakovanimi kamnitimi podlagami ali sprehajalno potko od terase do bazena v rumenkastih tonih, kar zadeva rastline, pa izberite klasične sredozemske rastline, ki se uporabljajo tudi kot začimbe, kot sta rožmarin (Rosmarinus officinalis) in sivka (Lavandula). Če želite dodati nekaj barv, posadite azaleje (Rododendron) ali agrume v lončenih posodah, ki se premestijo v hišo, ko nastopi zima. Tudi v tem primeru lahko uporabite leseno zunanje pohištvo ali pohištvo iz ratana, poigrate pa se lahko tudi z retro oblikami, da ustvarite še večji vtis.

Cvetlični

Tudi ljubitelji pisanega cvetja in angleških vrtov lahko uredijo vrt po svojem okusu. Izberite rastline, ki cvetijo ob različnem času, da bo vaš vrt vedno pisan. Posadite jih v skupinah ali otokih, izberite različne barve, višine, teksture cvetov … Za plažo, obdano s cvetjem, izberite trajnice, kot so hortenzije (Hydrangea macrophylla), vrtne kresnice, japonska glicinija (Wisteria floribunda) … Ljubiteljem razkošnih vrtov vsekakor pri tem ni treba omenjati, da si bodo morali za skrb za te čudovite, dišeče rastline vzeti veliko časa.

Prvi korak do lastne zasebne plaže za domačo hišo je torej nakup njene največje zvezde. Brez skrbi, samostoječi montažni bazeni vas že čakajo v spletni trgovini Bestway®!