slo hrv
Podpora
Telefon 051 609 040 Email [email protected]
Pomoč pri nakupu

Ne najdete ključne informacije in imate še vedno odprta vprašanja? Pišite nam ali nas pokličite. Vedno smo vam na voljo.

Napihljivi kajaki

Nekateri komaj čakajo, da se bodo poleti lahko spremenili v prave "plažne molje" – poležavali, se predajali pasivnim radostim, kot so sončenje, umirjeno namakanje in pitje ohlajene pijače pod zvezdami ali soncem. Druge pa privlači povsem drugačno preživljanje prostega časa: aktivnost, adrenalin, akcija! Če spadate v to drugo skupino, bo naslednje besedilo zagotovo zanimivo za vas.

Vas zanimajo napihljivi kajaki in kanuji?

Niste v manjšini. Zanimanje za tovrstne izdelke se je v zadnjih letih izredno povečalo, a veliko obiskovalcev naše spletne strani še zmeraj ne ve, v čem se kajak razlikuje od kanuja. Verjetno ni slučaj, da veliko ljudi meša med tema dvema vrstama plovil, še posebej, ko govorimo o napihljivih različicah.

Razlika med kajakom in kanujem

Napihljiv kajak in napihljiv kanu se razlikujeta na podlagi enakih lastnosti kakor trdne različice teh plovil:

Lastnosti kajakov:

 • ·    Ožji trup

 • ·    Velikokrat (ne pa vedno) je trup oblikovan tesno k telesu potnika

 • ·    V glavnem nimajo krmila

 • ·    Izjemno okretni

 • ·    Primerni za vse vodne razmere

 • ·    Če se prevrnemo, se lahko hitro vrnemo v prvoten položaj

 • ·    Uporabljajo se vesla z dvojnim rezilom

 • ·    Relativno ravna oblika, brez večje ukrivljenosti premca in krme

 • ·    Sprejmejo eno do največ dve osebi

 

Lastnosti kanujev:

 • ·    Širši trup (še posebej v sredini)

 • ·    "Odprt" trup

 • ·    Pogosto imajo (ne pa vedno) krmilo

 • ·    Manj okretni

 • ·    Zasnovani za plovbo po mirnejših vodah

 • ·    Ob prevrnitvi se ne obrnejo z večjo težavnostjo

 • ·    Uporabljajo se večinoma vesla z enim rezilom

 • ·    Rahla ukrivljenost premca in krme v obliki črke U

 • ·    Sprejmejo dve, tri ali včasih celo štiri osebe

Moramo pa poudariti, da je danes na tržišču veliko "hibridov", torej izdelkov, ki imajo povsem nestandardne značilnosti. Zgodi se, da eni kategoriji izdelkov dodajo lastnosti druge in obratno, ali pa proizvajalci preizkušajo povsem nove eksperimentalne pristope pri izdelavi.

 

Kaj izbrati, zložljiv kajak, napihljiv kajak ali trdi kajak?

Največja težava v sodobnih časih je pri plovilih podobna kot pri ostalih proizvodih za množično potrošnjo. Danes so povprečnim potrošnikom na voljo športni in drugi rekviziti, ki so bili včasih dostopni le različnim profesionalcem, kot so poklicni raziskovalci, profesionalni športniki in drugi strokovnjaki. Ker pa nam tržišče danes omogoča, da si z relativno nizkim finančnim vložkom privoščimo kajak za morje ali kajak za reko tudi ljubitelji, ostane tukaj samo še težava prevoza. Jasno je, da moramo imeti možnost svojo novo prostočasno pridobitev svobodno prevažati, in to nam omogočajo le napihljivi kanuji in napihljivi kajaki.

Res je, da zložljivi kajak zasede malo prostora, ko je zložen, a sestavljanje je lahko dolgotrajno in zahteva nekaj spretnosti. Po drugi strani lahko enojni napihljiv kajak in ravno tako dvojni napihljiv kajak le raztegnemo in ga z ustrezno ročno, nožno ali električno tlačilko (bodisi takšno, ki se priklopi na hišno električno omrežje ali na 12-voltno vtičnico v avtomobilu) napihnemo v nekaj minutah, in tako ste izjemno hitro pripravljeni na svojo naslednjo avanturo na vodi.

Pospravljanje bo potekalo z enako lahkoto kot pripravljanje na plovbo, edina razlika je v tem, da morate pred pospravljanjem plovilo dodobra posušiti, saj si ne želite, da bi moker material, zložen v shrambi, začel plesneti. Odgovor je torej jasen: če bo vaš kajak napihljiv, ga boste z lahkoto tudi prevažali, pripravili na plovbo in ga za tem tudi pospravili in hranili.

 

Se sprašujete, kakšna je življenjska doba napihljivega kajaka?

Seveda ne moremo govoriti o izdelkih drugih znamk, ampak le o svojih. Cenejši izdelki so narejeni iz prav tako kakovostnih materialov, kot tisti malo dražji, ampak taki izdelki niso narejeni iz dveh plasti. Brez skrbi, če vam zaradi stika z ostrim predmetom, rezilom ali izredno ostrimi kamni tako plovilo poči in začne puščati, ga še zmeraj lahko popravite s kompletom za krpanje lukenj. Originalni napihljiv kajak Ventura Hydro-Force™ pa je narejen iz več sestavnih delov.

Najpomembnejši izmed njih so tubusi (levi in desni tubus) ter ločen trup kajaka, v katerega vstavimo tubuse. To je pomembno zato, ker lahko morebitno dotrajan tubus zamenjate, saj jih v spletni trgovini Bestway.si nudimo v kategoriji rezervni deli. Tako lahko tak napihljiv kajak uporabljate veliko, veliko sezon.

izdelkov
na stran
izdelkov