Kako pospraviti montažni bazen po kopalni sezoni

Montažnega bazena pred zimo ne moremo samo prekriti s pokrivalom in ga pustiti, da prezimi, ne da bi ga dobro pripravili na hladne dni. Čiščenje in skladiščenje vam bosta morda res vzela nekaj časa, a če se ju boste lotili skladno s temi navodili, z dovolj volje ter primerno skrbno, boste svojemu bazenu podaljšali življenjsko dobo in si zagotovili še veliko sezon namakanja in čofotanja!

Slavni pregovor pravi, da vse, kar je lepo, hitro mine, in enako velja tudi za kopanje v bazenu na domačem dvorišču. Poletje se namreč približuje koncu, z njim pa počasi izginja tudi vročina in z njo tudi naša želja po škropljenju v lastni oazi ohladitve. Da bi nas bazen osveževal tudi v naslednji kopalni sezoni, pa si morate vzeti čas in ga skrbno pripraviti na »prezimitev«.

Napihljivi bazeni in nadzemni montažni bazeni spadajo med najbolj priljubljene modele bazenov, saj so najbolj praktični za uporabo, enostavnejši za vzdrževanje in ugodnejši od betonskih ali plastičnih vkopanih različic. 

No, zagotovo pa se sprašujete, kako montažni bazen sploh pripraviti na zimsko spanje. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj pravil za razstavljanje in skladiščenje bazena, s katerimi se boste izognili neželenim poškodbam in s katerimi vas bo vaš bazen naslednje leto pričakal kot nov.

Kdaj je pravi čas za začetek čiščenja bazena?

Vsak lastnik bazena se bo sam odločil, kdaj je najboljši čas za zaključek sezone do naslednjega poletja oziroma za spravljanje bazena na varno in suho mesto. Nekdo bo to želel narediti tik pred začetkom šolskega leta, kdo drug bi rad za sproščanje izkoristil še toplo zgodnjo jesen, medtem ko se bo spet kdo tretji odločil za pospravljanje bazena, takoj ko bo zaznal padec temperature zraka ali vse redkejšo željo po kopanju. Ne glede na to, v katero skupino uporabnikov spadate, je pomembno, da za pospravljanje bazena izberete sončen dan, da se bo lahko ta pred zlaganjem povsem posušil. 

Kako pravilno očistiti montažni bazen ob koncu kopalne sezone?

Če ste nov lastnik montažnega bazena, ste zagotovo pomislili, da je izpuščanje bazenske vode najpomembnejši del pri pripravi bazena na prezimitev. A preden boste začeli vodo sploh izpuščati, je zagotovo pomembneje bazen dobro očistiti – zadnjič letos! Ko boste z mrežico s površine vode odstranili listke, vejice in žuželke, zavihajte rokave in s krtačko nežno, a temeljito zdrgnite stene bazena in tla. V primeru nekoliko trdovratnejših madežev si lahko pomagate tudi z neagresivnim čistilom. 

Kovček z orodjem za postavitev in pospravljanje bazenov Bestway.

Medtem ko drgnete stene bazena, bodite posebej pozorni na zgornji del, kjer je voda najvišja, nato na predele, kjer sta povezana folija stene in tla, ter okrog samih lestev. Ob koncu čiščenja še enkrat uporabite sesalec, da s tal odstranite vse nečistoče, ki so med drgnjenjem padle na dno.

Kako in kje varno izpustiti bazensko vodo?

Ne glede na to, ali gre za bazen z napihljivim robom ali kovinsko konstrukcijo, je treba vodo iz njega izpustiti skozi priročni izpustni ventil za izpraznitev, ki se nahaja na steni bazena, nekaj centimetrov nad dnom. Ko dvignete varnostni čep, voda iz bazena ne bo začela takoj iztekati skozi ventil, temveč boste morali vanj potisniti adapter za vrtno cev.

S pomočjo priloženega adapterja lahko namreč na izpustni ventil priključite vrtno cev in odtekanje vode poljubno usmerite. Vsekakor razmislite o nabavi dolge vrtne cevi z večjim premerom, in sicer zaradi dveh razlogov:

  • Bazensko vodo je najboljše zavreči čim dlje od bazena, da velika količina vode ne bi ustvarila blata, ki bi vam lahko povzročilo dodatne težave – če boste morali očistiti tudi zunanje stene bazena, bo celotna priprava montažnega bazena ob koncu sezone precej zamudnejša.
  • Večji premer cevi vam bo omogočil hitrejše odtekanje vode iz bazena, a ne glede na velikost premera cevi vam svetujemo, da se pripravite na realno trajanje praznjenja – modeli z manjšim volumnom se lahko izpraznijo v enem popoldnevu, medtem ko boste pri praznjenju bazena z večjo prostornino potrebovali tudi ves dan. Najboljše je z izpuščanjem vode začeti že zgodaj zjutraj, toda pozor: praznjenje bazena imejte vedno pod nadzorom! Med postopkom ne odhajajte od doma, temveč se dela lotite, ko ste lahko fizično prisotni v bližini bazena. 

Praznjenje Bestway bazena.

Kot smo že omenili, je dobro čim več vode odvesti čim dlje od bazena. Če na stvar pogledamo z vidika okolja, je najprimerneje bazensko vodo izprazniti v ulični odvod. Če pa te možnosti nimate, poskušajte cev speljati do najbolj oddaljene in najnižje točke na svoji posesti, da boste povsem prepričani, da velika količina vode ne bo pritekla do hiš, garaž ali vrtov.

Kako pravilno osušiti bazen? 

Ker se odvod ne nahaja na samem dnu montažnega bazena, bazenska voda zagotovo ne bo v celoti odtekla – glede na model bazena je bo ostalo med od 3 do 10 centimetri višine. Voda iz bazena z napihljivim robom se enostavno izprazni z dviganjem folije na tleh na eni strani (voda samodejno odteče na drugi strani bazena, ki je ostala na tleh), medtem ko boste pri bazenu s kovinsko konstrukcijo potrebovali malce več časa in truda.

Če nimate motorne črpalke za vodo, boste morali za praznjenje izbrati drug način. Presežek vode je najboljše izkoristiti za dodatno čiščenje – bosi vstopite v skoraj izpraznjen bazen in s čistimi, starimi krpami ali brisačami očistite robne dele bazena, kjer so stene povezane s tlemi. Brisače, prepojene z vodo iz bazena, seveda izžemite zunaj bazena.

Pospravljanje montažnega bazena po koncu kopalne sezone.

Ko ste odstranili skoraj vso vlago, pustite prazen bazen, da se vsaj vsaj nekaj ur suši na soncu. Dovolite naravi, da vam pomaga pri pripravi bazena na zimovanje, in skrbno izberite dan za »veliko čiščenje«, ko je vreme ugodno. Bazen morate obvezno osušiti v celoti, saj ga lahko tudi majhna količina vlage, ki ostane v njegovi notranjosti, spremeni v popolno bivališče neželenih glivic in plesni, te pa lahko tudi povsem uničijo platno. Bazensko platno je zato nujno temeljito obrisati s čisto krpo, še posebej na mestih, kjer so gube.

Kako pospraviti folijo in ostale sestavne dele montažnega bazena?

Kovinsko konstrukcijo bazena lahko začnete razstavljati šele, ko je bazen povsem osušen. Najprej odstranite vse sestavne dele s sten bazena, od skimmerja do cevi, ki vodi do črpalke, šele nato pa začnite odstranjevati kovinske dele z robov. Vemo, da bazenskega platna ne boste mogli zložiti v identično obliko, v kateri ste bazen prvič vzeli iz škatle, vsekakor pa to poskušajte storiti tako, da boste tla čim bolj prekrili s stenami bazena. Pred zlaganjem platna nanj natresite malo pudra v prahu (talk) in ga nato skrbno zvijajte tako, da pri tem ne bodo nastajali trdi pregibi, ki se težko izravnajo.

Prav tako odstranite kartonski filter iz črpalke in ga ustrezno zavrzite. Preverite kakovost peska ali nadomestnega polnila Polysphere™ v peščenih črpalkah ter očistite blato, umazanijo in vlago s podlage za bazen.

Kje pozimi shraniti bazen in njegove sestavne dele?

Se želite stoodstotno prepričati, da boste lahko tudi naslednje poletje uživali v čarih kopanja na domačem dvorišču? Če je odgovor pritrdilen, zložen bazen in bazensko tehniko dobro pospravite, najbolje v suh prostor, v katerem sestavni deli ne bodo prihajali v stik z živalmi. Bazen, kovinsko konstrukcijo in vse ostale sestavne dele, kot so lestve, skimmer, plovec, črpalke, cevi, sesalec, mrežice ipd., je najkoristneje shraniti v temu namenjeno sobo, v kateri ni vlage, temperatura pa no prenizka. V nasprotju s splošnim prepričanjem odsvetujemo shranjevanje v garažah in kleteh ali na podstrešjih, saj v teh prostorih hitro pride do vlage ali stika z malimi živalmi, ki lahko poškodujejo platno (npr. miši ali polhi). 

Kaj pa zimovanje na prostem? Spoznajte serijo Hydrium! 

Ja, prav ste prebrali. Nekateri lastniki lahko svoje vodne ljubljenčke na dvorišču pustijo tudi čez zimo. Pri Bestwayu je denimo za zimovanje na prostem primerna izjemna serija Hydrium.

Montažni bazen Hydrium v beli barvi.

Zimovanje že postavljenega bazena se prav tako začne z izpuščanjem vode iz cevi in izpiranjem črpalke. Sledi temeljito čiščenje filtra, notranjosti bazena in bazenske vode, le da te ne izpraznite v celoti, temveč pustite v bazenu med 2/3 ali 1/3 njene celotne količine. V isto količino vode je nato treba dodati poseben pripravek za prezimitev, podoben šok kloriranju, bazen pa morate čez celotno zimo pustiti pokrit z zaščitnim zimskim pokrivalom – kombinacija močnejših kemikalij in pokrivala bo preprečila razvoj alg in ustavila vnos grobih nečistoč v vodo.

Čemu se izogniti pri pospravljanju montažnega bazena ob koncu kopalne sezone? 

Čeprav si želite, da bi bil vaš bazen videti kot nov, se izognite klasični napaki in ne uporabljajte abrazivnih sredstev ali visokotlačnih naprav za čiščenje folije – precej verjetno je, da boste z njihovo uporabo naredili več škode kot koristi. Pri zlaganju platna prav tako ne stiskajte sten, saj se bodo morda med skladiščenjem zlepile druga na drugo ali pa bo v (v najslabšem primeru) material počil. Naj še enkrat poudarimo, kako pomembno je platno pred zlaganjem posuti z otroškim pudrom. 

Montažni bazen Power Steel Swim Vista Series1.

Upamo, da ste v tej mali šoli na temo »kako pripraviti montažni bazen na zimo in kje ga je najboljše pustiti do naslednjega čofotanja« uspeli dobiti odgovore na najpogostejša vprašanja vsakega novega lastnika montažnega bazena ob zaključku najlepšega obdobja v letu. Ne pozabite: temeljito čiščenje bazena ob koncu sezone in pravilno shranjevanje celotne opreme v hladnih, zimskih mesecih vam bosta olajšala spomladansko čiščenje!