5 načinov za podaljšanje kopalne sezone v bazenu

Želite izkoristiti tople dni indijanskega poletja in še malo uživati v svoji najljubši vodni oazi? Razmislite o ogrevanju bazena!

V Sloveniji se je podobno kot v ostalih srednjeevropskih državah ustalilo mnenje, da se s koncem avgusta ali najkasneje začetkom septembra zaključi tudi sezona kopanja v morju, rekah, jezerih in celo zunanjih bazenih. Nekateri pravijo, da je glavni krivec za to klasična sprememba vremena oz. zgodnjejesenski padec temperatur, medtem ko drugi menijo, da konec kopanja nastopi hkrati s koncem šolskih počitnic in otroške »svobode«.

S prihodom jeseni se številni lastniki montažnih bazenov odločijo, da bodo svoje vodne ljubljenčke poslali na »zimsko spanje«. O tem, kako pravilno in varno pripraviti bazen na zimovanje oziroma kako ga ustrezno osušiti, razstaviti in pospraviti (najboljše v temen in suh prostor v hiši), smo že pisali. Kaj pa, če ne želite, da bi se kopalna sezona za vas že zaključila? Želite kljub koncu poletne sezone in počitniških radosti še malce uživati v čarih svoje majhne zasebne oaze miru, dokler vas sonce še vedno greje?

Za vse, ki želite vsak nov topel dan izkoristiti za sproščanje v bazenu, imamo odlično novico – svojo željo po jesenskem kopanju lahko spremenite v resničnost! V nadaljevanju vam razkrivamo, kako deluje ogrevanje bazena in kateri modeli bazenske tehnike vam lahko pomagajo pri tem, da boste lahko še naprej uživali v svoji najljubši prostočasni aktivnosti.

Družinsko veselje in sreča v masažnem bazenu.
Če še niste pripravljeni, da pospravite svoje bazen, berite dalje.

1. Prekrijte bazen s solarnim pokrivalom

Solarno ogrevanje bazena je odličen način za znatno podaljšanje kopalne sezone, saj je mogoče lepo vreme izkoriščati vse do pozne jeseni. A bazenska voda se v jesenskih nočeh zelo hitro ohladi, čez dan pa potrebuje dvakrat več časa, da se ogreje, zato je prav ta tipično nizka temperatura vode v tem obdobju leta tisto, kar številnim hitro vzame željo po kopanju. Kdo se bo namreč škropil, če se mu zaradi mraza ježi koža, šklepetajo zobje in ustnice iz minute v minuto postajajo vse bolj modre?

Bestway® je odkril nekaj rešitev, ki bodo navdušile vse navdušence nad kopanjem. Med najenostavnejše spada solarno pokrivalo, ki zahvaljujoč brezplačni sončni energiji učinkovito poviša temperaturo bazenske vode za okrog 5 stopinj (odvisno od vremena in moči sonca). Pokrivalo je izdelano iz vrhunskega termo-izolacijskega materiala z mehurčki. Takšen material lebdi na površini vode znotraj robov bazena in tako ustvarja svojevrsten učinek rastlinjaka – pokrivalo vpija sončno svetlobo na svoji površini, jo spreminja v toplotno energijo, ki segreje bazensko vodo in hkrati preprečuje izgubo toplote vode, kar je še posebej pomembno ponoči. Solarno pokrivalo prepreči izhlapevanje tako vode kot kemikalij in prepreči vstop zunanje umazanije v vodo (listje, vejice, pelod …).

Solarno pokrivalo za montažne bazene
Povišajte temperaturo vode s solarnim pokrivalom.

2. Solarni grelec za bazen

Pravilno ogrevan bazen vas ne bo nikoli pustil na cedilu, saj bo vedno imel popolno temperaturo vode za kopanje. Če vam solarno ogrevanje bazena s pokrivalom ne omogoča zadostnega segrevanja bazenske vode in vas pri vstopu v bazen še vedno pričaka »hladen tuš«, vam svetujemo, da preizkusite moč solarnega grelca za bazen Clear Sun. Omenjen model je izdelan iz vrhunskega materiala temne barve, ki se namesti na tla zunaj bazena, natančneje v bližini filtrirne črpalke.

Čeprav je videti kot tanka napihljiva blazina in je trikrat manjši od solarnega pokrivala, solarni grelec omogoča hitrejše in varčnejše segrevanje vode. V osnovi je zasnovan kot zbiralnik bazenske vode – voda v grelec vstopi prek črpalke, sončna energija v grelcu jo segreje, nato pa voda izstopi iz grelca neposredno v bazen, in to toplejša za okrog 5 stopinj (razlika v temperaturi vode je lahko glede na temperaturo zraka in moč sonca še večja). Lastnike bazenov večjih dimenzij in močnejših črpalk za filtriranje bo presenetilo dejstvo, da se lahko za največjo učinkovitost proizvodnje toplotne energije namestijo tudi do trije grelci, drug za drugim. Točno število grelcev je namreč odvisno od velikosti bazena. 

Vas zanima, koliko grelcev potrebujete za svoj bazen? Pomagajte si z našo priročno tabelo!  

Solarni grelec za montažne bazene Bestway v črni barvi.
Brezskrbno kopanje v montažnem bazenu s solarnim grelcem tudi v poznem poletju ali zgodnji jeseni.

3. Električni grelec za bazen

Z ogrevanjem bazena je kopanje pozno jeseni znatno prijetnejše, čeprav se številnim zdi sproščanje v montažnem bazenu nemogoče, medtem ko zunaj sonce zahaja vse hitreje, rumeno listje pa prekriva vse večjo površino tal. Če ste eden od tistih lastnikov bazena, ki bi z veseljem še kakšen dan preživeli v bazenu na domačem dvorišču, a se bojite, da se boste zaradi nižjih temperatur prehladili, je Bestway® razvil napravo, ki bi vas lahko razveselila.

Z električnim grelcem bazenske vode za zunanjo uporabo se lahko namreč kopate vse do konca oktobra, če je vreme dokaj toplo in primerno za ta letni čas. Ta kos bazenske tehnike je enostavna in zelo učinkovita rešitev za ogrevanje bazena, saj poskrbi za prijetno in sproščujočo temperaturo vode za plavanje ali igro – do največ 40 °C!

Kako deluje takšen grelec za ogrevanje bazena? Preprosto – grelec se namesti v serijski niz takoj za filtrirno črpalko. Voda, ki izstopi iz bazena, se torej najprej prečisti skozi filtrirno črpalko, nato potuje skozi grelec in šele nato segreta prispe nazaj v bazen skozi odprtino za cev na steni bazena. Električni grelec bazena je popoln za ogrevanje vode bazena premera do 4,5 metra oziroma za vse bazene znamke Bestway® s prostornino od 1.520 do 17.035 litrov s kartonskimi ali peščenimi filtrirnimi črpalkami s pretokom do 3.785 litrov na uro in premerom cevi 32 mm.

Ta model grelca se ponaša z močjo 2800 W in je nadgrajen s senzorji pretoka vode za visoko stopnjo varnosti. Še ena njegova zanimiva lastnost je tudi digitalna nadzorna plošča na samem vrhu grelca, prek katere lahko lastnik bazena sam uravnava ogrevanje vode.

Električni grelec za montažne bazene Bestway v sivi barvi.
Uporaba električnega grelca za enostavno ogrevanje Bestway® bazenov.

4. Bazeni serije Hydrium™ boljše prenašajo hladnejše vreme

Da bi ohranili temperaturo vode v svojem klasičnem montažnem bazenu, nekateri lastniki posežejo po metodah v slogu »sam svoj mojster«. Mednje spadajo tudi tisti, ki se jim ne da razstavljati bazena vsako jesen in ga pospravljati na varno in suho mesto, temveč tega raje ogradijo z lesenim zidom, ki ga izdelajo sami, pri čemer upajo, da bo slednji zagotovil odlično termo-izolacijsko oviro. Takšen način zaščite je morda navzven res videti lepše, a smo prepričani, da ne bo izpolnil glavnega namena, tj. segrel vode.

Če že želite združiti najboljše iz teh dveh svetov oziroma imeti nadzemni bazen, ki ima dovolj čvrsto konstrukcijo, da lahko prezimi zunaj, in hkrati poskrbeti še za ogrevanje bazena, vam priporočamo okrogel ali ovalni model montažnih bazenov iz serije Hydrium™. Zaradi posebej ojačane kovinske konstrukcije je ta tip bazenov primeren za prezimitev na prostem, saj odlično prenaša nizke temperature zraka.

Če želite v svoje dvorišče vnesti vzdušje toplic ali hotelskih bazenov, razmislite o nabavi bazena s konceptom Hydrium, saj se lahko ti v kombinaciji z grelcem bazenske vode uporabljajo še dolgo v jesen.

Hydrium bazen Bestway na družinskem vrtu.
Bazeni Hydrium™ so dovolj črvsti, da prezimijo kar na prostem.

5. Ustvarite si domač wellnes z ogrevanim hidromasažnim bazenom Lay-Z-Spa®

Če smo vašo domišljijo prebudili z omembo toplic in hotelskih bazenov in ste poleg tega še velik oboževalec wellness tretmajev in savn, smo prepričani, da je lasten jacuzzi na domačem dvorišču nekaj, o čemer že dolgo sanjate. Topla kopel z mehurčki bi zagotovo pregnala vsako utrujenost in sprostila vaš um po delovnem dnevu, druženje z boljšo polovico pa v trenutku spremenila v romantični večer.

Modeli napihljivih bazenov Lay-Z-Spa® znamke Bestway® so namenjeni masaži in sprostitvi skozi vse leto tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Bestway bazeni so izdelani iz PCV in kakovostnega ter odpornega materiala DuraPlus™. To je vzdržljiv, a udoben, ter izjemno trpežen material iz 3-plastne poliestrske mreže, ki zagotavlja, da bodo masažni bazeni ohranili svojo obliko, ne glede na to, kolikokrat so bili napihnjeni ali izpraznjeni. V materialu se razlikujeta edino dva modela masažnih bazenov, to sta Helsinki AirJet™ in Vancouver AirJet™, ki sta izdelana iz materiala drop-stitch. Tehnologija drop-stitch zagotavlja neverjetno trdnost, trpežnost in večjo notranjo uporabno površino. Vsi najnovejši modeli so zdaj nadgrajeni tudi z inovativno tehnologijo Freeze Shield™, ki uporabnikom omogoča uživanje v vodi do 40 °C, tudi ko se zunanja temperatura spusti pod 0 stopinj.

Bestway® je namreč to posebno lastnost razvil, da bi preprečil zmrzovanje vode v samem bazenu in s tem tudi poškodovanje cevi ter materiala DuraPlus™. Z masažnim sistemom AirJet™ in HydroJet™ se uravnava več kot sto šob, ki v vodo ogrevanega hidromasažnega bazena spustijo več kot milijon sproščujočih mehurčkov. Jakost mehurčkov, pretok in temperatura vode ter časovnik za prihranek energije se enostavno uravnavajo s pomočjo digitalne nadzorne plošče na črpalki.

Čeprav bazeni Lay-Z-Spa® dobro prenašajo nizke temperature, pa vam toplo svetujemo, da jih po uporabi primerno zložite in pospravite na varno in suho mesto. Bestway® prav tako odsvetuje uporabo masažnega bazena, ko temperatura okolice pade pod -10 °C.

Lay-Z Spa masažni bazen na domači terasi oz v domačem wellnessu.
Sproščeno uživanje v dvoje kar na lastnem vrtu v družbi masažnega bazena Lay-Z Spa®.

Le pazite, da se ne prehladite!

Čeprav zdravniki trdijo, da je kopanje v hladnejših, poznojesenskih mesecih odličen recept proti gripi in prehladu in da krepi odpornost ter spodbuja kroženje krvi, morate biti pri zapuščanju montažnih in masažnih bazenih vseeno previdni. Pri tem nimamo v mislih možnosti zdrsov na spolzkih površinah zunaj bazena, temveč tudi zdravstvene tegobe, ki nastopijo, če je temperatura bazenske vode višja od temperature ozračja.

Da odpravite verjetnost prehlada, se po vsakem kopanju v bazenu dobro osušite in čim prej segrejte. Ne tvegajte, da smrkanje in povišana telesna temperatura postaneta razlog, da boste morali bazen pospraviti še prej, kot ste nameravali, ter kopalno sezono na svojem dvorišču predčasno zaključiti.

Pazite na svoje zdravje in pravočasno poskrbite za ustrezno ogrevanje bazena – v naši spletni trgovini preverite ponudbo solarnih ali električnih grelcev oziroma montažnih bazenov Hydrium™ in ogrevanih hidromasažnih bazenov Lay-Z-Spa®  in uživajte v dolgem indijanskem poletju!