vzdrževanje montažnega bazena

Vzdrževanje montažnega bazena je najpomembnejša naloga vsakega lastnika bazena, vendar jo ti najpogosteje jemljejo zelo zlahka. V prid temu govori tudi seznam najpogostejših napak, pod katere se slej ko prej podpiše vsak lastnik domačega bazena.

V poletnih mesecih, ko temperature dosežejo rekordne višine in znoj skoraj vsakodnevno curlja z našega čela, je dobro imeti kotiček, kjer se lahko osvežite in sprostite. Bazen na domačem vrtu ali dvorišču ne velja več za nekaj luksuznega, saj na trgu obstajajo vrhunski modeli, ki jih lahko en-dva-tri postavite in napolnite z vodo. A pri tem moramo dodati, da se vzdrževanje čistoče in kakovosti vode v majhnem bazenu z napihljivim robom ali večjem družinskem bazenu precej razlikuje.

Lastniki montažnih bazenov s kovinsko konstrukcijo lahko v svoji osvežujoči oazi uživajo od pomladi do jeseni – a samo, če za bazen redno skrbijo. Če stanje napačno ocenijo in vzdrževanje montažnega bazena vzamejo zlahka (kar se pogosto zgodi), se utegnejo hitro pojaviti potrebe po neljubih popravilih (ki seveda onemogočajo uživanje v bazenu) in nepotrebnih stroških.

Montažni bazen Power Steel Swim Vista Series1.
Za brezskrbno uživanje v domačem bazenu, priporočamo redno vzdrževanje bazena.

V nadaljevanju vam predstavljamo seznam sedmih najpogostejših napak pri čiščenju bazena in vzdrževanju bazenske vode ter vam svetujemo, kako se jim pravočasno izogniti.

1. Določitev količine klora in ostalih kemikalij »na oko«

Higiena montažnega bazena je zelo pomembna ne glede na dimenzije in vrsto bazenske črpalke. Med kopanjem voda prihaja v stik z našo kožo in očmi, pogosto pa je vsaj malo tudi pogoltnemo. Vodo v bazenu moramo torej nadzirati prav zaradi zdravstvenih razlogov.

Številni novi lastniki montažnih bazenov ne vedo, kako pravilno izmeriti kakovost vode ali pa ne znajo določiti točne količine kemikalij za optimalno čistočo vode, zato kakovost s tabletami in tekočinami za vzdrževanje bazenske vode »uravnavajo« okvirno ali na pamet. Podobne napake pri vzdrževanju montažnega bazena počnejo tudi dolgoletni lastniki, ki so prepričani, da imajo že dovolj izkušenj, da lahko samo pogledajo v bazen in že vedo, katera sredstva za razkuževanje morajo dodati in v kakšni količini. Takšno okvirno določanje stanja vode je lahko dvorezni meč – namesto da bi situacijo popravili povzročijo še več težav.

Ohranite svoj bazen čist s plavajočim plovcem za kemikalije Bestway®.

Za preprečitev slednjega je med opremo za čiščenje bazena pametno uvrstiti tudi trakove za preverjanje kakovosti bazenske vode Bestway s tremi najpomembnejšimi področji merjenja:

  • pH-vrednost vode – Vrednost 7,4 je popolna in »najbolj pravilna«, ko gre za bazensko vodo. Vse številke, nižje od 7, pomenijo, da je voda kisla in lahko kot takšna povzroči korozijo kovinskih delov, ki se slučajno znajdejo v stiku z njo, prav tako pa lahko celo upočasni delovanje črpalke. Številke nad 7,6 predstavljajo bazično vodo, ki spodbuja močnejše izločanje vodnega kamna na površino bazena, zaradi česar lahko v zraku zaznate značilen vonj klora.
  • Trdota vode – Pri merjenju trdote merimo koncentracijo bikarbonatov kalcija in magnezija, raztopljenih v vodi. Popolna vrednost bi morala biti med 15 in 25 °F (francoske trdotne stopinje) ali 100 in 400 ppm.
  • Preverjanje klora – Preverja se tudi količina klora, ki je nujen za razkuževanje bazenske vode. Vrednost klora v vodi mora biti med 0,9 ppm in 1,20 ppm.

Trakovi enostavno in praktično zanesljivo preverijo vodo v vašem montažnem bazenu. Zadostuje, če vsaka dva do tri dni potopite trak v vodo in v nekaj minutah boste s pomočjo barvne lestvice za klor, pH-vrednost in trdoto vode dobili jasne informacije o njenem stanju. Gre za povsem enostaven in – upamo si reči – pametnejši način vzdrževanja higiene vode, saj boste tako točno vedeli, katero sredstvo morate dodati in v kakšni količini, da bi bilo kopanje v bazenu bolj zdravo in prijetnejše. Pakiranje vsebuje 50 testnih trakov, kar je več kot dovolj za vse leto brezskrbnega čofotanja.

2. »Šokiranje« bazenske vode čez dan

Na vrtu ste imeli zabavo in montažni bazen je poln umazanije, vi bi pa radi prav v največji vročini izvedli šok tretma vode. Poleg tega, da gre za eno največjih napak pri vzdrževanju montažnega bazena, je hiperkloriranje čez dan hkrati tudi najdražja metoda čiščenja, saj boste morali v odpravljanje škode vložiti dvakrat več časa, živcev in sredstev za vzdrževanje.

Čas v dnevu in vremenski pogoji so najpomembnejši dejavniki, ko gre za dodajanje sredstev za čiščenje vode. Šok tretma je namreč postopek, s katerim se bazenska voda obdela tudi z do 10-krat večjo količino klora kot sicer. Če je voda izrazito topla in pod neposrednim vplivom UV-žarkov, bo dober delež tega klora in ostalih snovi izparel in povzročil novo neravnovesje. »Šokiranje« in kakršni koli drugi tretmaji se torej priporočajo v večernih urah. Ne bodite nepotrpežljivi in dajte svojemu bazenu dovolj časa, da kakovostno predela tretma in se voda v bazenu homogenizira z dodatnim klorom, in zjutraj vas bo pričakala kristalno čista voda, ki bo tudi zdrava za kopanje.

Dodajanje klor tablet v masažni bazen Lay-Z Spa.
Šok tretma za še čistejšo vodo v vašem bazenu.

3. Prekratko delovanje črpalke

Bazenska voda je v visokih temperaturah idealno mesto za razvoj mikroorganizmov, poleg tega pa tudi kopalci sami v vodo vnašajo umazanijo, zato so za slabo higieno vode krivi tudi delci, ki lebdijo na površini, kot so kožne celice, dlake in lasje, maščoba od kreme za sončenje in podobno. Čiščenje bazenske vode je zato za varnost kopalcev ključnega pomena, in to ne samo s kemikalijami, temveč tudi z mehanskim pristopom – s črpalkami s kartonskimi ali peščenimi filtri.

Filtri v črpalkah namreč ne morejo opravljati svojega dela, če črpalka ni vključena. Številni lastniki »vklapljajo« črpalko varčno, ker namesto o zdravju preveč razmišljajo o računu za električno energijo. Glede na velikost vašega montažnega bazena mora črpalka delovati vsaj 6-8 ur na dan, če želite, da bo voda povsem bistra in čista. Točen čas uporabe je seveda odvisen od intenzitete uporabe bazenskega sistema, je pa najbolje če črpalka deluje ponoči, ko v bazenu ni kopalcev. Pomembno je, da je črpalka na isti ravni kit bazen. 

4. Neredno čiščenje filtra

Med vzdrževanje montažnega bazena spada tudi čiščenje filtra v črpalkah. Včasih se zgodi, da zaradi veselja in zabave pozabimo očistiti filter po več dni, vendar je zaželeno, da so takšni spodrsljaji vendarle čim redkejši. In to ne samo zaradi higienskih razlogov in neprijetne zelene barve alg, temveč tudi učinkovitega delovanja same črpalke.

Kartonske filtre lahko samo sperete pod močnim curkom čiste vode in jih vrnete v črpalko. Izkušeni lastniki montažnih bazenov s črpalko s kartonskim filtrom trdijo, da je obvezna oprema in tudi rezervni filterumazan filter lahko v trenutku zamenjate s čistim in črpalka lahko nemudoma deluje naprej, filter pa lahko umijete tudi nekaj minut pozneje, če v tistem trenutku nimate časa. Pri peščenih črpalkah zadostuje enkrat tedensko obrniti ročaj na funkcijo »backwash«, obrnjen pretok vode premeša pesek, usedline pa izstopijo skozi poseben izhod iz črpalke. 

Kartonske filtre lahko samo sperete pod močnim curkom čiste vode.

Vedno več uporabnikov pa se zadnje čase odloča za sintetično polnilo Polysphere™, saj je bolj praktično, lažje za rokovanje in bolj učinkovito. Tako črpalka vašega bazena postane še lažja, filtracija pa hitrejša in na sploh bolj učinkovita.  Inovativno polnilo lahko po potrebi ročno operete v vodi in ga tako rekoč obnovljenega ponovno vstavite v črpalko. "Backwash" v tem primeru ni potreben.

5. Prepogosto čiščenje filtra

Pri čiščenju filtra obstaja tudi druga skrajnost – nepotrebno pogosto izpiranje. To napako najpogosteje naredijo pedantni lastniki peščenih črpalk, ki imajo radi popolnoma kristalno vodo in gredo zaradi želje po doseganju te popolnosti vendarle malo predaleč.

Vsakodnevno površinsko čiščenje montažnega bazena je sicer zaželeno, vendar to ne velja tudi za izpiranje peščenega filtra, saj slednje črpalki preprečuje doseči maksimalni potencial. Če niste prepričani, ali je treba očistiti usedline v pesku ali ne, preverite manometer na vsebniku filtra – za optimalno delovanje filtra mora biti kazalec med 10 in 15 psi; vse druge vrednosti pomenijo, da bi bilo filter dobro izprati.

6. Ignoriranje sten bazena

Čiščenje površine vode z mrežico prav tako spada v vzdrževanje montažnega bazena. Pogosteje odstranite listje, vejice, žuželke in ostale večje delce, boljše bosta skimmer in črpalka delovala, hkrati pa jima boste s tem podaljšali življenjsko dobo. Nečistočo z dna bazena lahko odstranite z ročnim ali robotskim sesalnikom, ki umazanijo povleče v črpalko ali lastno mrežasto vrečko.

Kaj pa stene bazena? Redki lastniki se spomnijo, da bi bilo treba tudi s hrapavih sten odstraniti alge in vodni kamen, ki nastane zaradi trdote vode ali previsoke pH-vrednosti. Najboljše jih boste odstranili s pomočjo ukrivljene krtačke za čiščenje bazena Aquabroom z močnimi in odpornimi ščetinami, ki enostavno dosežejo prav vsak del stene, posebej okrog lestev, površino pod skimmerjem in sam vodni rob bazena.

7. Nepokrivanje bazena

Nenapisano pravilo pri nakupu domače vodne oaze je, da boste morali zanjo skrbeti vsak dan. In pri tem nimamo v mislih samo čiščenja montažnega bazena, temveč tudi to, da boste morali narediti vse, da boste preprečili onesnaženost vode. Za začetek preprečite kopičenje nečistoč ponoči, ko bazena ne uporabljate, ali v slabem vremenu. To lahko naredite tako, da ga pokrijete s pokrivalom iz posebnega PVC-materiala.

S prihodom hladnejših dni (bazeni Hydrium danes lahko celo prezimijo in jih ni treba pospravljati) ali ob daljši neuporabi je treba bazen ustrezno pripraviti. Kakovostno in po meri izbrano pokrivalo bo bazen zaščitilo pred listjem in vejami ter hkrati povečalo odpornost bazena proti zunanjim vplivom, kot so madeži ali prezgodnje staranje zaključnega sloja.

Ženska namešča pokrivalo za montažni bazen.
Bazen vedno pokrijte čez noč in ob slabem vremenu.

Zadnji nasvet – na napakah se učimo

Montažni bazen s čisto in bistro vodo je videti vabljiv in je hkrati znak, da lastnik zanj vestno skrbi. Ker pa nihče ni popoln, smo prepričani, da tudi vesten lastnik pri vzdrževanju montažnega bazena občasno stori katero od sedmih zgoraj omenjenih najpogostejših napak. A iz napak se vsi česa tudi naučimo.

Glavna mantra te male šole čiščenja bazena je: »pravilneje skrbiš za bazen, bolj boš v njem užival«. In tudi če pomislite, da ste naredili hudo napako, boste na spletnem mestu Bestway.si zagotovo našli ustrezno rešitev za svojo težavo.