montažni bazen Bestway

Ena od najboljših pogruntavščin, ki poleti na naših vrtovih skrbijo za ure zabave, so zagotovo montažni bazeni. V vročini je včasih dovolj že samo pogled na vabljivo modro osvežitev, pa se takoj počutimo bolje. Da bazen ostane vir dobre volje od prvega do zadnjega dne postavitve, poskrbi dobro izbrana dodatna oprema za bazene, ki ni nič manj pomembna kot bazen sam. Če na vzdrževanje čistoče pozabimo, bomo za povrnitev vode v optimalno stanje porabili veliko več časa, kot ga zahteva redno vzdrževanje. Vsak bazenski mojster namreč dobro ve, da je za zdravo in čisto vodo ter bazen v brezhibnem stanju nujna pravilno izbrana in kakovostna bazenska tehnika.

Črpalke in filtri so srce vašega bazena

Najprej se moramo zavedati, da ni vsa dodatna oprema za bazene enako pomembna za vzdrževanje neoporečne in za kopanje prijetne bazenske vode. Začeti je treba seveda z nepogrešljivimi osnovami, med katere na prvem mestu spadajo črpalke za bazene in  oprema za vzdrževanje bazenov.

Z nakupom bazena v setu prejmete tudi prostornini bazena primerno filtrirno napravo za vodo, ki zagotavlja njeno stalno kroženje. Deluje tako, da črpa vodo v zbiralnik, od koder jo potisne skozi filter in vrne nazaj v bazen. A zakaj govorimo o črpalkah, če jih prejmete že v kompletu? 

V enem dnevu mora črpalka vsaj enkrat prečrpati vso vodo v bazenu, v bolj vročih dneh in ko bazen uporabljamo še pogosteje kot običajno, pa mora to storiti tudi večkrat. Če kroženje vode deluje optimalno, se tako zmanjšuje razmnoževanje alg in odstranjujejo se različne nečistoče.

Družinski bazen, kjer uživa tričlanska družina.
Za uživanje v brezhibnem domačem raju je pomembna prava dodatna oprema za bazene

Ob pogostejši uporabi ali, ko na svoj domači montažni bazen povabite več ljudi, lahko voda postane preobremenjena. V takšnem primeru obstoječa črpalka ne zadostuje več. Težavo sicer lahko delno rešimo s podaljšanjem časa filtriranja vode, a se bo s tem skrajšal naš čas za kopanje v bazenu. Mnogi se zato v želji po čistejši vodi odločijo za nakup močnejših črpalk, ki hitreje in lažje prefiltrirajo vodo v bazenu.

Bazenska tehnika za filtracijo vode obsega:

Katera bazenska črpalka je prava za vaš montažni bazen?

Poznate razlike med najpogostejšima tipoma bazenskih črpalk? Vse več ljudi, namesto peska, za svoje črpalke na pesek uporablja Polysphere™ , pralno polnilo v obliki filtrirnih kroglic iz umetne mase, ki je boljše od peska, saj je bolj praktično, lažje za rokovanje in bolj učinkovito. Pri filtrirnih črpalkah na drugi strani menjamo filtre v obliki kartuš ali t. i. valjev, ki jih ob menjavi izperemo z vodo.

Katero črpalko torej izbrati? Izbira je odvisna predvsem od vsakega posameznega primera in tudi od tega, koliko časa nameravate uporabljati bazen, preden se boste odločili za menjavo. Obe vrsti črpalk imata svoje prednosti in slabosti, ki jih je dobro poznati, preden se odločimo za nakup.

Filtrska črpalka za montažni bazen.

Peščene črpalke in njihove prednosti:

 • na čiščenje lahko počakajo več tednov,
 • za čiščenje bomo porabili le okoli pol ure,
 • ni jih potrebno razstavljati,
 • so manjši strošek na dolgi rok,
 • črpalka sama javi, kdaj je treba filtrirno snov očistiti ali zamenjati.

Slabosti:

 • višja cena ob investiciji,
 • večja teža in
 • okornost ter nemobilnost.

Kakšne prednosti pa imajo kartušne oz. filtrirne črpalke?:

 • manjše, zato jih lažje prestavljamo,
 • površina je večja, manjša možnost zamašitve,
 • cenejše ob investiciji,
 • lažje vzdrževanje.

Slabosti kartušnih črpalk:

 • zavreči jih moramo vsako leto,
 • menjamo jih pogosteje, na 14 dni in ob večji uporabi tudi vsak teden,
 • dolgoročno dražje vzdrževanje,
 • daljše čiščenje.

Filtrska črpalka, ki jo namešča punca.

Filtrirne kroglice za peščene črpalke in njihove prednosti

Namesto kremenčevega peska lahko v peščenih črpalkah uporabljamo tudi filtrirne kroglice. Gre za pralno polnilo iz umetne mase v obliki kroglic, ki je v primerjavi s peskom bolj praktično. Črpalka zaradi lažjega polnila postane lažja, hitrejša in s tem tudi učinkovitejša. S kroglicami povečamo pretok vode in podaljšamo življenjsko dobo črpalki.

Prednosti:

 • izboljšano delovanje peščene črpalke,
 • daljša življenjska doba črpalke,
 • lažje prenašanje,
 • 100 % pralno, samo ročno,
 • boljša in hitrejša filtracija,
 • ekološko, saj se material v celoti reciklira,
 • 500 g polnila nadomesti 18 kg peska.

Obesna črpalka z vgrajenim skimmerjem združuje dve napravi v eni

Črpalka filtrira vodo in hkrati z gladine pobira večje delce, saj je za razliko od drugih črpalk obešena na robu bazena. Je nemoteča in z njo prihranimo prostor, ki nam ga jemlje večja filtrirna naprava.

Pomembno je, da nosilec natančno nastavimo, da črpalka dobro deluje. Če je nameščena prenizko ali previsoko, lahko umazanija odplava mimo nje.

Drugi pripomočki za bazene, ki vam bodo olajšali čiščenje

Medtem ko bodo črpalke same filtrirale vodo, je potrebna tudi bazenska tehnika, s katero bomo za vzdrževanje dodatno poskrbeli še sami. Priporočljiva dodatna oprema za bazene so tudi sesalci in seti za vzdrževanje bazenov

S temi pripomočki spremljamo vsebnost snovi v vodi, odstranjujemo smeti in mrčes z gladine vode ter čistimo bazen po dnu in po njegovih stranicah.

Mehansko čiščenje bazena z mrežico za čiščenje.
Črpalke niso edina bazenska tehnika, ki jo potrebujemo. Zelo prav bodo prišli tudi drugi pripomočki za mehansko čiščenje bazenov.

1. Mrežice za čiščenje

S preprostimi mrežicami na daljših držalih lahko iz bazena zelo hitro poberemo umazanijo, ki plava na gladini. Med pripomočki za bazene je mrežica nepogrešljiva, zato jo večinoma vsebuje vsak komplet za vzdrževanje bazena, lahko pa jo kupimo tudi ločeno, ko priloženo izrabimo, ali če jo  poškodujemo.

2. Obesni skimmerji

Skimmer namestimo na rob bazena in ga priključimo na črpalko. Pomemben je, ker pobira večje tujke na gladini vode. Ti niso le moteči med plavanjem, temveč spuščajo v vodo tudi mikroskopske delce, ki vplivajo na pH vode in povzročajo nastanek alg in razvoj bakterij. Košarico z ulovljeno nesnago preprosto izpraznimo in jo namestimo nazaj.

3. Avtomatski sesalniki

S sesalno močjo črpalke, na katero so priklopljeni, se avtomatski sesalniki samodejno pomikajo po dnu bazena, sesajo vodo in umazanijo zadržujejo v posebnih sitih.

4. Ročni sesalniki na elektriko ali baterije

Pogosto se zgodi, da veter v bazen prinese večje količine delcev, ki jih ne smemo puščati v bazenu, saj se zaradi njih hitreje razvijajo mikroorganizmi. Ročni sesalniki se najpogosteje priklopijo na filtracijski sistem, lahko pa imajo tudi povsem svoj agregat, ki skrbi za pretok vode in zbiranje nesnage. Izbiramo lahko med takšnimi, ki se priklopijo na elektriko, tistimi na baterije, ki jih menjamo ali takšnimi, ki jih polnimo s priloženim adapterjem.

5. Robotski čistilniki bazena

Delo z bazenom nam lahko olajšajo tudi avtomatski čistilni roboti za bazene. Ti se samodejno pomikajo po dnu bazena in smer spreminjajo tako, da v določenem času prevozijo celotno dno, naše delo pa je, da redno praznimo posodo, v kateri zbirajo umazanijo. Izbiramo lahko med električnimi ali baterijskimi. Slednji so preprostejši za uporabo, saj za njegovo uporabo ne potrebujemo kabla.

6. Pripomočki za delo s kemikalijami

Tudi če je bazenska voda na videz čista in brez delcev nesnage, težave povzročajo očem nevidni mikroorganizmi, bakterije in druge snovi. V bazen jih zanesemo kopalci, živali, zrak, povzročijo pa razvoj alg in nižajo kakovost vode. Zato je nujno pravočasno ukrepanje s kemikalijami ali oksidacijskimi sredstvi, ki so obvezna dodatna oprema za bazene.

V veliko pomoč nam bodo pri tem testni trakovi in drugi seti za ugotavljanje vrednosti, s katerimi lahko opravimo osnovne meritve vode in preverimo, ali je voda primerno klorirana ter kakšna sta pH in skupna alkalnost vode.

Na površini vodne gladine vsakega bazena običajno plava tudi plovec za kemikalije, kamor vstavimo klorove ali bromove tablete, ki se počasi raztapljajo v vodi.

Odločimo se lahko tudi za posodo za klor, v katero se prav tako dodajo tablete, namesti pa se kar na filtrirni sistem, s čimer še olajša doziranje tega sredstva.

Deklica pleza po lestvi montažnega bazena.
Ob izbiranju opreme za bazene ne smemo pozabiti na pripomočke, ki nam olajšajo uporabo bazena.

Praktični pripomočki za bazene

Različni praktični pripomočki za montažni bazen sicer niso nujni, a ko se jih navadimo, brez njih ne gre. Olajšajo nam hitre vzdrževalne posege, daljšajo življenjsko dobo izdelka  in seveda polepšajo čofotanje. .

1. Pokrivala

Pokrivala za bazene so najbolj praktična rešitev za preprečevanje vnosa umazanije v bazenu, ko ga ne uporabljamo. Lahko se odločimo za takšna, ki vodo dodatno segrevajo, ob daljši odsotnosti pa je smiselno bazen prekriti s čvrsto pritrjenim pokrivalom, ki bo bazen ščitilo tudi pred vremenskimi vplivi.

Solarna pokrivala za bazen iz trpežnega materiala bodo s pomočjo sonca učinkovito segrela vodo bazena za nekaj stopinj in hkrati umazaniji preprečila stik z vodno površino. Ker plavajo na gladini vode, z učinkom tople grede preprečujejo uhajanje toplote in klora iz bazena. Pri odstranjevanju pokrivala moramo biti sicer zelo previdni, da umazanija, ujeta na njem, ne bo zašla v vodo, saj smo v nasprotnem s prekrivanjem opravili Sizifovo delo, naš vložek pa je odveč. 

Ko bazen miruje, lahko nanj namestimo tudi klasična pokrivala, izdelana iz trpežnega in kakovostnega materiala. Ker ta niso v stiku z vodo, je ne segrevajo, četudi so temnejših barv. Čvrsto jih pritrdimo na rob bazena, zaradi drenažnih luknjic pa ni skrbi, da bi se na njih zadrževala deževnica. Pred prihodom nevihte lahko to pokrivalo namestimo čez solarno pokrivalo, ki plava na vodni gladini.

Ženska namešča pokrivalo za montažni bazen.

2. Podloge

Preden se odločimo za postavitev bazena, je pomembno, da je površina, na katero ga bomo postavili, dobro pripravljena. Tudi če je teren pripravljen optimalno, je dobro, da je pod bazenom nameščena podloga, ki preprečuje marsikatero kasnejšo nevšečnost. Bazen namreč ščiti pred poškodbami.

Če bazen postavljamo na betonska tla, bodo podloge dno bazena ščitile tudi pred predrtjem na ostrih delcih betona. Če pa bazen postavljamo na travnato površino, pazimo, da so tla dobro izravnana. Pod podlogo za bazen v tem primeru svetujemo plast stirodurja ali tršega stiroporja.

3. Tlačilke za bazene

Bazene, ki jih ne podpira kovinska konstrukcija, je treba napihniti, to pa je lahko precejšen izziv. Posebej če gre za manjši otroški bazen, ga bomo lahko napihnili tudi večkrat v sezoni. Prav zato zato so obvezna oprema tudi tlačilke za napihovanje, ki so seveda nepogrešljive tudi za druge napihljive rekvizite. Lahko so električne ali običajne, ki jih upravljamo z rokami.

Pri bazenih, pri katerih napihujemo le rob, moramo biti posebej previdni, če uporabljamo električne tlačilke, saj lahko v nasprotnem primeru predremo obroč. Najbolje je, če napihovanje začnemo z električno in ga dokončamo z ročno tlačilko.

4. Lestve

Čeprav se zdi, da lestev za bazen ni tako pomembna, še zdaleč ni tako. Vstop in izstop iz bazena je lahko zelo naporna naloga, še posebno, če smo nizke rasti. Primerna lestev bo preprečila marsikateri zdrs, predvsem pa bo uporabo bazena olajšala otrokom in jim omogočila varnejšo uporabo. Poznamo običajne lestve in lestve z varnostno funkcijo, ki so primerne prav za uporabo najmlajših, saj lahko odstranimo pohodni del in preprečimo dostop do bazena otrokom, ko nas ni ob njem.

5. Drugi praktični pripomočki

Svoj bazen lahko za še večje udobje opremimo z mizicami in držali za pijačo, nad bazen lahko namestimo senčnik za bolj brezskrbno uživanje. Na sistem lahko namestimo grelce za vodo in celo napravo za protitočno plavanje, s katero bomo lahko plavali na mestu, in ki ob nakupu postane nepogrešljiva dodatna oprema za bazene domačih vrtov.

Pripomoček za pijačo na montažnem bazenu.

Kaj pa zabava?

Bazen na naše vrtove že sam po sebi vnese veliko zabave, saj je še posebno pri najmlajših voda prostor za najrazličnejše vragolije in nas dokazano sprošča. A naše lastno kopališče lahko postane še bolj atraktivno z najrazličnejšimi pripomočki za plažo

Igra otrok v bazenu z napihljivim krokodilom.
V enem trenutku sproščujoča oaza, v drugem pravo igrišče. Napihljivi pripomočki za plažo bodo poskrbeli za pravo vzdušje.

Izbira je neskončna, tovrstna dodatna oprema za bazene pa je igriva in pisana. Prav vsaka prinese svojevrstno veselje ali še več sprostitve: