Bestway 14 nasvetov za začetnike supanja

Supanje za začetnike: 14 koristnih nasvetov

Veslanje stoje, ki mu preprosteje pravimo kar supanje, je v zadnjih letih postalo zelo priljubljeno kot vsestranska in izjemno prijetna aktivnost na vodi. Ne glede na to, ali iščete miren način raziskovanja jezer ali rek, vadbo celotnega telesa ali nov način povezovanja z naravo, vam supanje ponuja vse to in še več!

Če se supat odpravljate prvič, boste v tem izčrpnem vodniku pridobili osnovno znanje in vse najpomembnejše nasvete, da bo vaše prvo potovanje s supom varno in nepozabno doživetje!

 

Zakaj je sploh supanje tako zelo priljubljeno?

 

Eden od glavnih razlogov za priljubljenost supanja je njegova dostopnost. Za razliko od nekaterih vodnih športov, ki zahtevajo posebne spretnosti ali dolgotrajno učenje, lahko v supanju uživajo ljudje vseh starosti in ravni telesne pripravljenosti.

Napihljiv sup je izjemno vsestranski, saj se lahko prilagodi različnim željam in aktivnostim. Nekateri posamezniki raje supajo v prostem času za sprostitev in meditacijo, medtem ko se drugi z veseljem lotijo izziva hitrostnega veslanja, supanja po valovih ali vadbe joge na deski. Zaradi te prilagodljivosti lahko uporabniki svojo izkušnjo supanja vedno prilagodijo svojim interesom in ciljem.

Supanje vključuje več mišičnih skupin, kar zagotavlja odlično vadbo celotnega telesa. Ravnotežje na deski zahteva stabilnost jedra, moč nog in koordinacijo zgornjega dela telesa. Ta celostna vadba v kombinaciji z mirnostjo na vodi je zanimiva za fitnes navdušence, ki iščejo prijetno alternativo tradicionalni telovadbi. Razlogov za supanje je torej … ma nešteto!

 

napihljiv SUP

 

Prvič na supu? Nič zato!

 

Preden se odpravite na vodo, se preprosto seznanite z osnovami supanja in kmalu boste supali brez večjih težav. Bistvo supanja je stanje na veliki, stabilni deski, pri čemer za navigacijo uporabljate veslo. Čeprav se morda zdi preprosto, so pravilna tehnika in previdnostni ukrepi bistveni za uspešno in prijetno izkušnjo. In več o teh izveste prav v nadaljevanju.

A preden nadaljujemo s konkretnimi nasveti za supanje, ne pozabite: vso opremo za supanje pripravite že na obali.

Zdaj pa se lotimo supanja – sprehodimo se najprej skozi postopek priprave vaše opreme, nato pa nadaljujemo z akcijo! Zabavno bo!

 

SUP deska Bestway Hydro-force

 

14 praktičnih nasvetov za supanje rednih suparjev

 

1. NASVET: Kako prvič napihniti SUP?

Za tiste, ki uporabljajo napihljive supe, je pravilno napihovanje ključnega pomena.

Najprej poiščite primerno površino za napihovanje. Desko odložite na čim bolj ravno površino, na kateri ni ostrih kamnov ali skal.

Večini napihljivih supov je priložena ročna ali celo električna črpalka. Upoštevajte navodila za svoj sup in navodila proizvajalca – stabilnost ter učinkovitost vašega napihovanja bosta s tem zagotovljeni!

Sicer pa čisto na kratko:

  • Napihljiv sup vzemite iz torbe in ga položite na ravno površino.
  • Zaprite ventil, da preprečite uhajanje zraka.
  • Pritrdite cev črpalke na sup.
  • Začnite z napihovanjem in upoštevajte navodila za napihovanje svojega supa.

 

Še nimate svojega supa?

Če ste začetnik na področju supanja, razmislite o najemu opreme v ugledni trgovini. Najem vam omogoča, da pred odločitvijo o nakupu preizkusite različne vrste in velikosti desk. In po tem bo odločitev, katerega kupiti, veliko lažja!

 

2. NASVET: Koliko moram napihniti svoj sup?

Poiščite priporočen tlak napihovanja, ki je običajno naveden na supu ali v navodilih za uporabo. Natančno napihovanje zagotavlja optimalno zmogljivost in varnost, pa tudi stabilnost. Premalo napihnjen sup boste težje upravljali, zato se ne bojte in ga napolnite v skladu z navodili proizvajalca.

Splošno vodilo zveni nekako tako: vzdrževanje ravnotežja na premalo napihnjenem supu je težje, kot če bo vaš sup ustrezno napihnjen. Prav tako se s premajhno napihnjenostjo poslabša ravnotežje in povečajo možnosti nesreč.

Po navadi se priporoča pritisk med 15 in 25 PSI (oz. med 1 in 1,7 bara), a vseeno pred napihovanjem vedno preverite smernice za svoj sup.

 

3. NASVET: Kako namestiti palice RSS na sup?

Nekateri napihljivi supi so opremljeni z dodatno funkcijo, znano kot palice Rocker Stiffening System (RSS). Palice RSS so neuničljive polikarbonatne letve, ki se vstavijo v žepe v vodilih deske in so namenjene povečanju togosti, in to za do 40 %. Z njimi lahko na krajših deskah supajo tudi več kot 100-kilogramski uporabniki, palice pa pomenijo tudi, da je deska hitrejša, kot ste mislili, da je sploh mogoče. Težji ko je uporabnik, bolj so palice RSS pomembne.

Te palice povečujejo tudi stabilnost in vodljivost. Za njihovo pravilno pritrditev upoštevajte navodila proizvajalca, pa tudi kakšen videoposnetek s spleta ne bo odveč.

 

4. NASVET: Kako namestiti touring smernik?

Kaj sploh so touring smerniki? Touring smerniki so pripomočki, ki pomagajo pri ohranjanju ravne smeri med veslanjem. Poskrbite, da boste to dodatno opremo namestili v skladu s proizvajalčevimi navodili.

Za lažje krmljenje in vzdrževanje smeri ima sup običajno zadaj 1–3 smernike. Smerniki ali »fini« so videti kot nekakšne plavuti, ki vam bodo pomagale ohranjati smer.

 

5. NASVET: Kako namestiti varnostno vrvico in zakaj bi jo morali nositi?

Varnostna vrvica vas povezuje z desko. Če jo imate nameščeno, preprečite, da bi vas deska odnesla, ko padete v vodo, zlasti na območjih s tokovi ali valovi.

Na eni strani je vrvica pritrjena za zadnji del supa, na drugi pa okoli vašega gležnja.

Naj smo še tako izkušeni in imamo za sabo kilometre in kilometre supanja, na zunanje pogoje pač nimamo vpliva. Varnostna vrvica je zato ena pomembnejših (in hkrati najenostavnejših) stvari, s katerimi lahko preprečite nesreče in nevšečnosti, kot je pobegla deska.

 

6. NASVET: Kako pravilno nastaviti višino vesla?

Pravilno nastavljena višina vesla je bistvenega pomena za učinkovito veslanje. Dolžino vesla nastavite tako, da je ročaj poravnan z zapestjem, ko je roka dvignjena nad glavo. Komolec ne sme nikoli segati višje od ramen.

Zakaj je pomembno, da ni veslo prenizko ali previsoko? Med veslanjem s previsokim veslom supar preveč obremeni ramenski obroč, kar vam bo po aktivnosti povzročilo bolečine in nelagodje. Prenizko veslo sicer omogoča hitrejše in lažje premikanje, a je neprijazno do vašega hrbta, saj se boste zaradi njega preveč sklanjali. Spet bodo tu bolečine in nelagodje!

Popolno bo, če boste med veslanjem skorajda zravnani. Vrat mora biti v ravni liniji hrbtenice, pri čemer je najboljše, da je vaš pogled usmerjen proti obzorju. In kot se najbrž spomnite slavnega stavka iz osnovne šole: trebuh stisnjen, kolena rahlo pokrčena!

 

Tako, osnove smo obdelali, zdaj pa je čas, da se postavite na svoje noge. Dobesedno!

 

7. NASVET: Kako se izogniti prvemu padcu?

Kolena, kolena, kolena!

Da se naučite ohraniti ravnotežje na supu, boste morali vaditi. Predvsem pa začnite s supanjem na kolenih. Verjemite nam na besedo.

 

8. NASVET: Najprej se naučite veslati na kolenih

Kot rečeno: Z veslanjem na kolenih se boste navadili na gibanje deske in osvojili ravnotežje. Nikamor se vam ne mudi – supanje mora biti sproščujoča aktivnost, v kateri uživate. In pri kateri se morate počutiti varno.

 

9. NASVET: Kako ustaviti in obrniti napihljiv sup?

Tako. Osnove supanja smo osvojili, zdaj pa moramo preveriti še, kako se ustaviti in kako zaviti.

Če želite zaviti v levo, veslate na desni. Če želite zaviti v desno, veslate na levi. Enostavno, kajne?

Kako pa ustavite sup? Veslo potopite v vodo in ga močno pridržite. Sup bo verjetno malce zavil, zato lahko preprimete veslo in smer ustrezno poravnate. Ne skrbite – zveni bolj zapleteno, kot je v resnici.

 

10. NASVET: Kako se prvič postaviti na sup?

Osnovno pravilo: vstanemo šele, ko je voda globoka vsaj dober meter in smo dovolj oddaljeni od morebitnih kopalcev ali plovil.

Na supu sicer najlažje vstanemo med premikanjem. Pred vstajanjem je zato dober napotek, da tik prej naredite nekaj veslajev, zaradi katerih se ne boste ustavili. Kakšni trije bodo zadostovali.

Pa gremo po korakih.

  1. Roke položite na desko pred sabo in se postavite v položaj mize.
  2. Prvo stopalo prestavite na mesto, kjer je prej bilo vaše koleno.
  3. Enako naredite z drugim stopalom, nato pa počasi začnite vstajati.
  4. Ko se počutite dovolj stabilno, čim prej primite veslo ter nadaljujte z veslanjem.

Ko stojite, naj bodo noge v širini bokov. Lahko ste bosi.

 

11. NASVET: Kaj pa, če padem?

V vodo boste zagotovo padli – še vsakdo je in tudi vi boste. Ko padete v vodo, se pri vrnitvi na sup spomnite, kako pridete iz vode, ko ste v bazenu. Odplavate do sredine supa, ga z rokami primete in se povlečete nanj tako, da vaš trebuh počiva na supu. Ostane vam samo še premik nog na desko. Mala mal'ca!

 

12. NASVET: Kako pospraviti sup?

  • Pred pospravljanjem supa mora biti deska suha. Posušite jo lahko na soncu, lahko pa jo tudi obrišete.
  • Nato sprostite ventil. Potisnite ventil navzdol in ga obrnite.
  • Za tem pospravite veslo. Sperite ga s sladko vodo in ga razstavite v skladu z navodili. Osušite vse dele. Pospravite ga v predvideno mesto torbe.
  • Tik pred koncem pospravite še RSS letvice, smernik ter varnostno vrvico. 
  • Na koncu sup zvijte. Z zvijanjem začnite pri nosu, sicer pa sledite navodilom svojega supa, ki jih je proizvajalec priložil izdelku.

 

13. NASVET: Kako vzdrževati opremo med sezono?

Osnovno pravilo vsakega suparja je: po uporabi vedno preglejte sup (možne poškodbe), ga očistite in pravilno shranite. Tako boste podaljšali njegovo življenjsko dobo in sebi zagotovili občutno več dni zabave.

Številni začetniki menijo, da lahko sup pustijo kar na soncu, ker gre za opremo, ki jo tako ali tako uporabljamo na soncu. No, pri tem omenjeni pozabljajo na dvoje:

  • Ko sup uporabljate na vodi, voda temperaturo supa (ki ga segreva sonce) zmanjšuje. Če sup pustite zunaj, se njegova temperatura dviguje, s tem pa tudi pritisk v njem. Zaradi večjega pritiska lahko začnejo spoji popuščati, zaradi česar bo sup vse manj tesnil in bo po sezoni ali dveh za v smeti.
  • Poleg sonca in naraščajoče temperature pa supu škoduje tudi UV-sevanje. Najboljše bo, da ga shranite nekam v senco, na ravno površino brez ostrih kamnov.
  • Supa nikoli ne vlecite po tleh, nesite ga.
  • Pri premeščanju supa v vodo pazite, da bodo vsi smerniki v vodi (izogibajte se kamnom).

 

14. NASVET: Kako pospraviti napihljivo opremo po koncu sezone?

Preden po koncu sezone sup shranite na varno mesto, poskrbite, da bo čist in suh (ne pozabite na vrvice in veslo). Shranite ga v hladnem in suhem prostoru, stran od neposredne sončne svetlobe.

Napihljiv sup lahko shranite tudi napihnjen, če imate dovolj prostora. Malce ga izpraznite, napihnjen pa naj bo toliko, da ohrani obliko. Položite ga lahko na bok ob steno na tla ali ga obesite na steno s pomočjo nosilca za sup.

 

shranjevanje napihljive sup deske

Najpogostejše napake začetnikov

 

Da pa bo vaš začetek še lažji, preverimo skupaj nekaj najpogostejših napak, ki jih naredijo začetniki supanja:

 

  • Zanemarjanje pravilnega ravnotežja

Ravnotežje je pri supu temeljnega pomena in začetniki imajo na začetku pogosto težave z njim. Če ne najdejo pravega ravnotežja med nogami, lahko pride do zibanja, nestabilnosti in celo padca v vodo. Začetniki morajo zato vaditi iskanje ravnotežja v mirnih vodah, najprej na kolenih, nato pa preidejo na stojo.

 

  • Nepravilen oprijem vesla

Nepravilno držanje vesla lahko povzroči neučinkovite zamahe in nepotrebno obremenitev. Pravilen prijem vključuje držanje vesla z eno roko na T-ročaju in drugo roko približno v širini ramen na gredi. Prepričajte se, da je lopatica obrnjena stran od vas, da povečate učinek svojega veslanja.

 

  • Pravilen položaj vesla

Neizkušeni veslači pogosto naredijo napako, če med zamahi postavijo veslo preveč naprej ali preveč nazaj v vodo. Postavitev lopatice v vodo pod pravim kotom in blizu roba deske poveča učinkovitost potega in zmanjša potreben napor.

 

  • Slaba drža telesa

Za ravnotežje in učinkovito veslanje je ključnega pomena pravilna drža telesa. Začetniki včasih zgrbijo ramena, upognejo hrbet ali se preveč nagnejo naprej ali nazaj. Vzravnana drža z rahlim nagibom naprej aktivira mišice jedra telesa in pomaga pri stabilnosti.

 

  • Neuporaba osnovnih mišic

Novinci se lahko pri veslanju zanašajo le na roke, kar lahko povzroči utrujenost in omejeno učinkovitost gibov. Uporaba mišic jedra telesa v povezavi z rokami zagotavlja močnejše in učinkovitejše zamahe, hkrati pa zagotavlja večjo stabilnost.

 

  • Veslanje preblizu deske

Začetniki pogosto veslajo preblizu roba deske, zaradi česar so zamahi neučinkoviti in nestabilni. Če veslate preblizu, se zmanjša učinkovitost vsakega giba.

 

  • Neupoštevanje vetra in tokov

Neupoštevanje smeri vetra in vodnih tokov lahko privede do nenamernega odnašanja in otežuje ohranjanje ravne smeri. Bistveno je, da na poti iz vode veslate proti vetru in toku, saj vam bo to omogočilo lažjo povratno pot.

 

  • Prehitro vstajanje

Pogosta napaka je, da se na deski dvignete v stoječi položaj, še preden dosežete stabilnost. Če začnete na kolenih in se pred vstajanjem navadite na gibanje deske, boste preprečili nepotrebne padce.

 

  • Precenjevanje sposobnosti

Nekateri začetniki lahko precenijo svoje ravnotežje in sposobnosti veslanja ter poskušajo veslati v zahtevnih razmerah ali v razburkanih vodah. Ključno je, da začnete na mirni vodi in postopoma preidete na zahtevnejše razmere, ko se samozavest in spretnosti izboljšajo.

 

  • Ignoriranje varnostnih napotkov

Varnost mora biti pri vodnih aktivnostih vedno na prvem mestu. Začetniki pogosto ne nosijo varnostne vrvice, zaradi česar jim lahko voda desko ob padcu odnese daleč stran. Nošenje vrvice ključnega pomena, zlasti na območjih s tokovi ali valovi.

 

  • Izbira napačne deske

Izbira napačne vrste ali velikosti deske lahko ovira proces učenja. Preozke ali prekratke deske lahko vplivajo na stabilnost, medtem ko je s predolgimi deskami težko manevrirati. Če ste začetnik, se posvetujte s strokovnjakom in izberite desko glede na tip telesa, izkušnje in namen uporabe.

 

  • Neupoštevanje okoljskih dejavnikov

Neupoštevanje dejavnikov, kot so vremenske razmere, temperatura vode in prisotnost čolnov ali drugih plavalcev, lahko vpliva na varnost in splošno uživanje. Vedno preverite vremensko napoved, se primerno oblecite in bodite pozorni na svojo okolico.

 

 

Prva avantura s supom vznemirljiva priložnost, da se povežete z naravo in uživate v telesni dejavnosti, ki vam prinaša zadovoljstvo. Z upoštevanjem teh nasvetov za supanje in tehnik, potrpežljivostjo in varnostno ozaveščenostjo boste kmalu osvojili umetnost supanja in kmalu samozavestno drseli po vodni gladini.

Ne pozabite, da je vaša pot kot suparja proces nenehnega učenja in da je vsak trenutek na vodi priložnost, da se izboljšate in izkoristite lepoto (in zabavo!) te vznemirljive aktivnosti.