kako-varcevati-z-elektricno-energijo-pri-masaznih-bazenih

Povečanje energetske učinkovitosti masažnega bazena: 9 nasvetov za manjšo porabo

Hidromasažni bazeni, znani tudi kot masažni bazeni, masažne kadi ali spaji, omogočajo sprostitev in terapevtske koristi, vendar lahko zaradi svoje energetske intenzivnosti prispevajo tudi k višjim računom za električno energijo. In skrb za višino električnega računa ter sproščanje hkrati pač nista mogoča, zato pozor! V današnjem članku se bomo potopili v praktične strategije, ki vam bodo pomagale zmanjšati porabo električne energije, medtem ko boste uživali v pomirjujočem doživetju svojega masažnega bazena. Je to mogoče? Z našimi nasveti je – berite naprej!

Z upoštevanjem naslednjih napotkov boste lahko resnično uživali v na milijone mehurčkih masažnega bazena, ne da bi vas za minuto zaskrbeli preveliki stroški energije. Preverimo jih!

 

1. nasvet: ohranjanje stalne temperature
 

Eden od ključnih vidikov, ki vplivajo na porabo električne energije v masažnem bazenu, je ohranjanje stalne temperature vode. Pogosta nihanja temperature lahko povzročijo, da grelni element deluje močneje in porabi več energije. Nastavite želeno temperaturo in se izogibajte njenemu stalnemu prilagajanju. Stalna temperatura ne bo le zmanjšala porabe energije, temveč tudi povečala vaše udobje med sproščanjem vaših razbolelih mišic.

 

P. S. Morda ste tudi sami (kot nekateri) pomislili, da bi ob malce toplejšem vremenu temperaturo zmanjšali misleč, da boste s tem prihranili pri stroških – a nikar! Gre za eno pogostejših napačnih prepričanj in večjih napak, ki pa ima dejansko ravno nasprotni učinek od želenega.

 

2. nasvet: izkoristite nižje tarife električne energije
 

Številna komunalna podjetja ponujajo različne tarife za električno energijo v času konic in izven konic. Z uporabo masažnega bazena v času izven konice, običajno med 22. in 6. uro ter ob koncih tedna in praznikih, lahko izkoristite nižje tarife za električno energijo.

Nižje tarife = zmanjšana poraba električne energije.

Ta preprosta sprememba vzorcev uporabe lahko sčasoma bistveno vpliva na vaše račune za električno energijo. In konci tedna ter prazniki, ko je tarifa najcenejša, so tako ali tako najboljši čas za sproščanje v domači oazi na milijone mehurčkov, mar ne?

jacuzzi hawaii hydrojet

3. nasvet: optimalna namestitev
 

Lokacija masažnega bazena lahko – verjeli ali ne – vpliva na njegovo energetsko učinkovitost. Če masažni bazen postavite v bližino vetrobrana ali na zaščiten prostor, lahko preprečite izgubo toplote zaradi izpostavljenosti zunanjim elementom. Veter in hladen zrak lahko hitro ohladita vodo, zaradi česar se mora grelec bolj potruditi, da ohrani nastavljeno temperaturo. Z zaščito masažnega bazena pred temi dejavniki lahko zmanjšate obremenitev ogrevalnega sistema in zmanjšate porabo energije.

 

4. nasvet: izkoristite funkcije časovnika
 

Večina sodobnih masažnih bazenov je opremljena s funkcijami časovnika. Izkoristite to funkcijo v svojo korist tako, da programirate masažni bazen, da se segreje, preden ga nameravate uporabljati (ali v obdobju nižje tarife elektrike), in se samodejno izklopi, ko ga dlje časa ne uporabljate (ali v obdobju višje tarife elektrike).

S tem preprečite, da bi grelnik deloval neprekinjeno, ter tako prihranite energijo in zmanjšate stroške ali po domače: omogočite varčevanje z elektriko. Ta nasvet vam bo prišel prav predvsem v obdobjih daljše neuporabe in občasne uporabe masažnega bazena.

 

5. nasvet: upoštevajte sezonsko uporabo
 

Uporaba masažnega bazena v toplejšem vremenu je lahko energetsko učinkovitejša. Temperatura okolice naravno prispeva k ohranjanju tople vode, zaradi česar se zmanjša potreba po delovanju grelnika s polno močjo. Izkoristite milejše letne čase in uživajte v svojem masažnem bazenu, hkrati pa prihranite pri porabi energije.

 

6. nasvet: napihljivo pokrivalo za zadrževanje toplote
 

Napihljivo pokrivalo je odlična naložba za izboljšanje energetske učinkovitosti. Ko masažnega bazena ne uporabljate, ga pokrijte z napihljivim pokrivalom, da preprečite izgubo toplote. To pokrivalo deluje kot pregrada, ki zadržuje toploto, ki jo ustvarja voda, in zmanjšuje pogostost vklopa grelnika. Sčasoma lahko navedena praksa privede do znatnih prihrankov energije – preverite!

napihljivo pokrivalo za masažne bazene

 

7. nasvet: uporaba tehnologije Freeze Shield™
 

Vsi sodobni modeli masažnih bazenov so opremljeni z inovativnimi tehnologijami, kot je Freeze Shield™. Ta funkcija samodejno vklopi črpalko in grelnik, ko temperatura pade, da se prepreči zamrznitev v hladnejših mesecih. S pametno uporabo te tehnologije lahko zagotovite varnost svojega masažnega bazena in hkrati ohranite ravnovesje med udobjem in energetsko učinkovitostjo.

freeze shield

8. nasvet: upravljanje z mobilno aplikacijo
 

Številni sodobni napihljivi masažni bazeni so opremljeni s funkcijami nadzora z mobilno aplikacijo. Te aplikacije vam omogočajo, da na daljavo spremljate in prilagajate nastavitve vašega masažnega bazena. Z uporabo aplikacije za upravljanje temperature, urnikov filtracije in drugih funkcij lahko zagotovite optimalno porabo energije in nastavitve prilagodite svojim željam, tudi če niste fizično prisotni. Zmanjšana poraba električne energije je mogoča veliko enostavneje, kot si mislite!

 

9. nasvet: pokrivalo EnergySense™
 

In še poseben trik, ki ga skrivamo v rokavu – pokrivalo EnergySense™!

Pokrivalo EnergySense™ za masažne bazene Lay-Z-Spa® je idealna izbira za vas, če želite podaljšati čas uporabe svojega masažnega bazena in hkrati prihraniti pri stroških ogrevanja vode. Veliko je 180 x 180 x 71 cm in je poleg svoje praktične velikosti izdelano tudi iz trpežnega materiala, ki zagotavlja zaščito pred zunanjimi vplivi, kot so sonce, dež, veter in umazanija.

Sprašujete, zakaj smo omenili, da gre za poseben trik? S pokrivalom boste namreč porabili manj energije za ogrevanje vode in hkrati zagotovili za 40 % večjo energetsko učinkovitost. Ja, prav ste prebrali – 40 %!

Za slednjo poskrbi prevleka Lay-Z-Spa® EnergySense™, ki izolira vaš masažni bazen z dvojno plastjo toplotne zaščite. Dodaten vodoodporni površinski material DuraPlus™ pa zagotavlja tudi njeno odpornost proti vremenskim vplivom.

Hm, takšen super dodatek je zagotovo zapleteno namestiti … Kje pa, namestitev je mala mal'ca! Pokrivalo se enostavni namesti in tudi odstrani zahvaljujoč varnostnim zaponkam za pričvrstitev.

termično pokrivalo za jacuzzi

 

Uživanje je mogoče tudi ob nizkem računu električne energije
 

Uživanje v razkošju masažnega bazena ni nujno enako visokemu računu za elektriko. Z izvajanjem zgoraj omenjenih strategij lahko povečate energetsko učinkovitost in hkrati uživate v terapevtskih koristih in izjemni sprostitvi, ki jih zagotavlja vaša domača masažna oaza.

Od ohranjanja konstantne temperature do uporabe ur izven konic in uporabe inovativnih tehnologij – prav vsak korak prispeva k bolj trajnostni in stroškovno učinkoviti izkušnji uporabe domačega masažnega bazena. Zato se prepustite sprostitvi in se namakajte v toploti vedoč, da z zavestnimi odločitvami zmanjšujete svoj okoljski odtis in še hkrati nižate svoj račun za elektriko. Sprostitvi je ob takšnih mislih nemogoče pobegniti …