Grelec za montažne bazene

Podaljšajte kopalno sezono na domačem vrtu!

Ko topli poletni meseci preidejo v hladnejše, se številni lastniki domačih bazenov soočijo z dilemo, kdaj se lotiti pospravljanja bazena. Vsi bi radi namreč pridobili še kakšen teden ali dva čofotanja, zabave in sproščanja v toplem popoldanskem soncu ali vsaj ob koncu tedna, zato odlašanju včasih kar ni in ni videti konca!

No, lahko pa je tudi drugače. S pomočjo grelcev za bazene lahko kopalno sezono na svojem vrtu podaljšate precej dlje od poletja in v bazenu uživate tudi, ko se temperature spustijo in se drevesa okrog vašega vrta odenejo v čudovite jesenske barve.

Danes bomo tako raziskali različne grelce za bazene, vključno z električnimi grelci vode za bazene, grelci za montažne bazene in grelci za masažne bazene. Razkrili vam bomo tudi navodila za pravilno uporabo in vzdrževanje grelcev za bazen, vključno z omembo nepogrešljivih rezervnih delov za bazen. Ti vam bodo namreč pomagali ohraniti dolgo življenjsko dobo vašega bazena in zmanjšali skrbi glede njihovega pravočasnega naročila ali nedostopnosti zaloge. Pa začnimo, uporabnih informacij je v nadaljevanju na pretek!

 

Podaljšajte kopalno sezono na svojem vrtu tudi vi!

 

Bazen na vrtu je v vročih poletnih mesecih čudovito razkošje. Ko pa se začnejo dnevi krajšati in temperature spuščati, lahko kopanje v bazenu postane manj vabljivo (sploh za tiste, ki jih hitro zazebe). In tu pridejo na vrsto grelci za bazene – zmagovalci vseh zmrzljivcev!

Z njimi lahko uravnavate temperaturo vode in tako poskrbite, da bo vaš bazen udoben in prijetno topel tudi, ko se vreme ohladi.

 

Najboljša rešitev: električni grelec vode

 

Električni grelci bazenske vode so ena najpogostejših vrst grelcev, ki se uporabljajo v domačih bazenskih oazah. Pri teh voda kroži iz bazena v črpalko, iz črpalke v grelec in potem se iz grelca vrne nazaj v bazen. Tako preprosto!

Segreta voda nato kroži nazaj v bazen in tako zvišuje splošno temperaturo. Električni grelci bazenov so običajno opremljeni s termostati, ki omogočajo nastavitev in nadzor želene temperature vode, kar zagotavlja, da bo voda v vašem bazenu vedno prijetno topla in vstop v bazen nič manj kot prijetno doživetje.

 

Grelec za montažne bazene bestway

 

Grelci za montažne bazene

 

Prostostoječi bazeni, znani tudi kot nadzemni ali montažni bazeni, postajajo vse bolj priljubljeni zaradi svoje cenovne dostopnosti in enostavne namestitve. Pri ogrevanju teh vrst bazenov imate na voljo več možnosti:

  • Električni grelci: gre za najbolj priljubljene in vsestranske grelce, ki se lahko uporabljajo v večini primerov. Učinkovito ogrejejo vodo in se razmeroma enostavno namestijo.
  • Sončni grelci: sončni ali solarni grelci se lahko namestijo v bližini bazena, kjer izkoriščajo sončno energijo, ta pa se nato uporabi za ogrevanje vode v bazenu. Solarni grelci bazenov so okolju prijazna možnost in vam lahko pomagajo skozi čas prihraniti stroške.
  • Plinski grelci: plinski grelci so sicer manj pogosta izbira, za hitro pridobivanje toplote pa ti toplotni pomočniki uporabljajo propan ali zemeljski plin.

 

Vaša izbira grelca je na koncu odvisna od denarja, ki ga želite porabiti, velikosti bazena in vaše želje po iskanju okolju prijazne rešitve. Razmišljajte dolgoročno!

 

Grelci za masažne bazene

 

Masažni bazeni so priljubljena rešitev, saj uporabnikom zagotavljajo sprostitev in hidroterapijo, še posebej v hladnih mesecih! Mar obstaja kaj boljšega, kot se na hladen jesenki dan potopiti v prijetno toplo vodo na domačem vrtu in odmisliti vse skrbi delovnega dne? Težko.

A da bi voda ostala resnično prijetno topla, brez ogrevanja v hladnejših mesecih ne bo šlo. Ogrevanje masažnega bazena je tako ključnega pomena za vzdrževanje želene temperature vode, ki običajno znaša med 37 in 40 stopinjami Celzija.

Za ogrevanje vode masažnih bazenov se uporabljata dve vrsti grelcev.

  • Električni grelci: podobno kot električni grelci za montažne bazene so tudi ti namenjeni manjšim količinam vode in učinkovito delujejo pri vzdrževanju temperature vašega masažnega bazena.
  • Plinski grelci: če imate večji masažni bazen ali vam je ljubša hitrejša možnost ogrevanja, so vam na voljo tudi plinski grelci. Ti lahko hitro dvignejo temperaturo vode in so primerni za pogosto uporabo.

 

grelec za masažne bazene

Kako pravilno uporabljati in vzdrževati grelce za bazene

 

Zdaj, ko vemo, med katerimi grelci lahko izbiramo glede na velikost svojega bazena, razpoložljiv proračun in okoljsko skrb, sledi drugo najpomembnejše poglavje: pravilna uporaba in vzdrževanje.

Pravilna uporaba in vzdrževanje grelcev za bazen sta namreč bistvenega pomena za njihovo dolgo življenjsko dobo in učinkovito delovanje, zato sledi nekaj povsem praktičnih smernic, ki jih je dobro upoštevati.

1: Preberite navodila za uporabo. Najprej natančno preberite uporabniški priročnik, ki je priložen vašemu grelcu za bazen. Vsebuje bistvene informacije o namestitvi, delovanju in vzdrževanju.

2: Poskrbite za ustrezno namestitev. Prepričajte se, da je vaš grelec bazena pravilno nameščen v skladu s proizvajalčevimi navodili. Če niste prepričani, je najbolje, da se obrnete na strokovnjaka.

3: Redni pregledi. Občasno preglejte grelec bazena, da odkrijete morebitne znake obrabe, poškodb ali korozije. Morebitne težave takoj odpravite, da preprečite nadaljnjo škodo.

4: Čiščenje. Grelec in njegove sestavne dele ohranjajte čiste. Odpadki in umazanija se lahko sčasoma naberejo in vplivajo na učinkovitost vašega grelca.

5: Ohranjanje ustrezne kemijske sestave vode. Ohranjanje ustrezne kemijske sestave vode je bistvenega pomena. Neuravnotežena kemijska sestava lahko povzroči nastanek vodnega kamna in korozije v grelcu, kar bo zmanjšalo njegovo učinkovitost (in povečalo vaše drgetanje ob vstopu v vodo).

6: Prezimovanje. Če živite na območju z nizkimi temperaturami, v najhladnejših mesecih grelec ustrezno pospravite in shranite, da preprečite poškodbe zaradi zmrzovanja vode.

7: Načrtujte vzdrževanje. Razmislite o načrtovanju rednega vzdrževanja pri strokovnjaku, da zagotovite, da bo vaš grelec vedno v odličnem stanju.

 

Bestwayevih 5 nasvetov za izbiro pravega grelca

 

Bestway je znana blagovna znamka v industriji bazenov in preživljanja prostega časa na prostem. Strokovnjaki za področje grelcev pripravili 5 nasvetov za povečanje učinkovitosti vašega grelca bazenske vode. Pa jih preverimo!

 

#1: Izberite pravi grelec: Izberite grelec, ki je primerno velik za vaš montažni ali masažni bazen. Premajhen grelec bo težko vzdrževal želeno temperaturo, prevelik pa morda ne bo združljiv s črpalko majhnega bazena.

#2: Vložite v kakovost: Bestwayjevi strokovnjaki priporočajo naložbo v visokokakovosten grelec za bazen, ki zagotavlja zanesljivost in dolgo življenjsko dobo. Pri kakovostnih grelcih obstaja tudi manjša verjetnost, da se bodo pojavile težave, prav tako pa vam bodo zagotovili neprekinjeno delovanje.

#3: Ne spreglejte energetske učinkovitosti: Izberite energetsko učinkovite grelce bazenov, saj vam lahko ti pomagajo zmanjšati porabo energije.

#4: Vzemite si čas za redno vzdrževanje: Upoštevajte proizvajalčeve smernice za vzdrževanje ter ne izpuščajte rednih pregledov in čiščenja.

#5: Uporabljajte pokrivalo za bazen: Bestwayjevi strokovnjaki vam svetujejo uporabo pokrivala za bazen, kadar bazena ne uporabljate. Pokrivalo lahko pomaga zadržati toploto in zmanjša toplotne izgube ter tako izboljša učinkovitost vašega grelca.

 

Rezervni deli za pravilno delovanje in vzdrževanje

 

Poleg toliko besed o grelcih moramo vsekakor omeniti še rezervne dele za montažne bazene in bazensko tehniko. Naj gre za rezervni rezervoar in motor za peščene črpalke Bestway® Flowclear™ ali nekaj tako enostavnega, kot je rezervna cev za bazen Bestway®, boste rezervne dele za montažni bazen slej ko prej potrebovali. Pred vsako sezono (in tudi med njo) zato pravočasno izvedite vse preglede in preverjanja, da boste lahko izkoristili prav vsak dan za sproščanje in čofotanje v domači oazi. No, po sezoni pa tudi na grelec ne pozabite, se razume.