Najpogostejše napake pri uporabi masažnih bazenov

Vodnik za pravilno uporabo in vzdrževanje

Veliki masažni bazeni, ki jim nekateri pravijo po domače tudi whirlpooli, ponujajo razkošno in sproščujočo izkušnjo, in to kar na domačem dvorišču! Vendar pozor: če želimo, da ostanejo naš vir uživanja, ne pa glavobolov, je ključnega pomena, da skrbimo za njihovo pravilno vzdrževanje.

Mnogi lastniki masažnih bazenov se ujamejo v pogoste pasti, ki lahko poškodujejo njihovo sanjsko oazo sprostitve in ogrozijo njeno funkcionalnost. V naslednjih vrsticah bomo tako raziskali te napake in podali dragocene nasvete, kako se jim izogniti.

Ker gre za res pomembno področje za vse lastnike in uporabnike masažnih bazenov, smo nasvete tokrat razdelili na dva dela:

  • del sestavljajo nasveti Bestwayjevih strokovnjakov, ki so jih ti pripravili posebej za vas glede na praktične izkušnje uporabnikov Bestwayjevih masažnih bazenov,
  • v 2. delu pa najdete splošne nasvete, ki bodo prišli prav vsem novim in tudi izkušenim uporabnikom masažnih bazenov.

Preverimo torej, kako pravilno uporabljati masažni bazen!

 

Masažni bazen Lay-Z-Spa z vzglavniki

 

1. del: nasveti Bestwayjevih strokovnjakov glede na praktične izkušnje uporabnikov masažnih bazenov


1. NASVET:
Pred postavitvijo masažnega bazena platno razprostrite na soncu ali pustite na sobni temperaturi vsaj za nekaj ur. To še posebej velja, ko so zunanje temperature nižje!

2. NASVET: Nikoli ne preskočite uporabe podloge za masažni bazen. Podlogo za masažni bazen številni včasih kar izpustijo, pri tem pa pozabijo na morebitne poškodbe masažnega bazena, ki se lahko zgodijo zaradi njene neuporabe. Najboljša rešitev je uporaba Bestwayjeve podloge, ki je popolnoma prilagodljiva za masažne bazene Lay-Z-Spa.

3. NASVET: Napihljivega pokrova nikakor ne smete položiti pod masažni bazen. Namestite ga v notranjost zgornjega pokrivala z zaponkami, saj je njegov namen zadrževanje toplote. Notranji pokrov nikoli ne sme biti preveč napihnjen.

4. NASVET: Ko masažni bazen ni v uporabi, mora biti vedno pokrit, saj boste tako preprečili morebitne deformacije zgornjega dela bazena zaradi izpostavljenosti sončni svetlobi.

5. NASVET: Naj še tako pogrešate morje, v masažni bazen Lay-Z-Spa nikoli ne dodajajte soli ali ga napolnite s slano vodo.

6. NASVET: Uporaba kemikalij je obvezna. Če jih zaradi posebnega razloga nikakor ne želite uporabiti, boste morali vodo zamenjati na dva do tri dni. Slednje vam bo vzelo precej časa, pa tudi do vaše denarnice ne bo nič kaj prijazno.

7. NASVET: Za lažjo uporabo uporabite priključek ChemConnect. Priključek ChemConnect™ je patentiran izdelek znamke Bestway®. Montira se ga na steni vašega montažnega bazena ali napihljivega masažnega bazena. Še dodaten pomemben nasvet: med uporabo masažnega bazena ChemConnecta ne pozabite odstraniti. Enako velja za primere, ko filtracija ne deluje.

8. NASVET: Pri Bestwayju strogo prepovedujejo uporabo podaljškov, saj s časoma lahko pride do napak pri uporabi masažnega bazena, kot je napaka E02, prav tako pa lahko zaradi uporabe podaljška pride do prekinitve električnega toka.

9. NASVET: Priporoča se, da filtrske vložke zamenjate na 14 dni. Po vsaki uporabi vložek tudi ročno sperite, in to brez čistila, pred ponovno uporabo pa ga obvezno posušite. V nobenem primeru ga ne operite v pralnem stroju.

10. NASVET: Če imate radi eterično olje, ga raje prihranite za uporabo v hiši ali na terasi – nikdar ga ne nakapljajte v masažni bazen. Namesto njega lahko uporabite sveče z vonjem ali pa dišeče palice. Oboje – seveda – na zadostni oddaljenosti od bazena.

11. NASVET: Ko je masažni bazen postavljen, vendar ni v uporabi, ga morate obvezno ohraniti vklopljenega v elektriko, sicer funkcija Freeze Shield ne bo delovala.

12. NASVET: In še največja napaka, ki jo lahko kateri koli lastnik masažnega bazena naredi? Da masažni bazen po topli sezoni pospravi. Najlepši čar uporabe masažnega bazena je ravno takrat, ko se zunanja temperatura spusti in topla voda z na milijone mehurčki obda vaše prezeblo telo …

 

Zimski masažni bazen

 

2. del: Splošni nasveti za nove in izkušene uporabnike masažnih bazenov

 

  1. Ne pozabite na testiranje vode

Ena od najosnovnejših napak pri uporabi masažnih bazenov je pozabljanje na testiranje vode. Redno preverjanje ravni pH in klora vode je bistvenega pomena. Neustrezno kemično ravnovesje lahko povzroči draženje kože in rast bakterij ter tako uniči vaše sproščanje v domači oazi z na tisoče vodnih mehurčkov.

  1. Ne puščajte bazena polnega in delujočega, če ne nameravate vzdrževati vode

Če masažnega bazena ne nameravate uporabljati dlje časa, vam predlagamo, da ga ne pustite delovati brez ustreznega vzdrževanja. Zastala voda lahko postane gojišče bakterij in alg. Če masažnega bazena nekaj časa ne nameravate uporabljati, ga raje izpraznite in pred pospravljanjem temeljito očistite.

  1. Ne pozabite na osnovno vzdrževanje

Osnovna vzdrževalna opravila, kot so čiščenje notranjosti, preverjanje šob in pregled pokrivala, se morda zdijo nepomembna, vendar pomembno prispevajo k dolgi življenjski dobi vašega masažnega bazena. Poleg tega redno vzdrževanje preprečuje, da bi manjše težave prerasle v večje.

  1. Ne izklopite elektrike in ne pustite masažnega bazena polnega vode

Če izklopite elektriko, ne da bi izpustili vodo, lahko voda, ki v hladnem vremenu ostane v ceveh, zamrzne in povzroči veliko škodo na vodovodnem sistemu vašega bazena. Če nameravate bazen za dlje časa izklopiti, ga vedno popolnoma izpraznite. Če ga boste pustili napolnjenega in vklopljenega, pa ste lahko zahvaljujoč funkciji Freeze Shield brez skrbi. 

  1. Masažnega bazena ne napolnite preveč

Prekomerna napolnjenost vašega masažnega bazena lahko privede do razlitja vode in nepotrebnega zapravljanja. Upoštevajte proizvajalčeve smernice (min/max) za ustrezno raven vode. S prevelikim polnjenjem ne zapravljate samo vode, temveč lahko obremenite tudi črpalko in sistem za filtriranje.

  1. Ne uporabljajte bazena brez filtra

Filter vašega masažnega bazena je njegova prva obrambna linija pred nečistočami in onesnaževalci. Delovanje vašega masažnega bazena brez filtra, tudi za kratek čas, lahko povzroči precejšnje poškodbe notranjih sestavnih delov. Vedno poskrbite, da je filter nameščen, in ga redno čistite, da ohranite pravilno kroženje vode.

  1. Ne čistite ga z visokotlačnim čistilnikom

Čiščenje masažnega bazena z visokotlačnim čistilnikom se morda zdi hitra rešitev, vendar lahko poškoduje občutljivo notranjost in šobe. Izberite nežne metode čiščenja in uporabite ustrezna čistila, da ohranite videz in funkcionalnost svojega masažnega bazena.

  1. Ne pozabite očistiti filtrov, preden se posušijo

Filtre je treba redno čistiti, da se ohrani učinkovito filtriranje. Odstranjevanje filtrov brez takojšnjega čiščenja lahko privede do tega, da se nečistoče izsušijo in zamašijo filter. Redno čiščenje filtrov je tudi bistvenega pomena za optimalno delovanje masažnega bazena. Zamašeni filtri zmanjšujejo kroženje vode, obremenjujejo črpalko in zmanjšujejo učinkovitost kemične obdelave. Filtre čistite v skladu s priporočili proizvajalca, da zagotovite najboljše delovanje svojega bazena.

  1. Ne pozabite zamenjati filtra

Filtri imajo določeno življenjsko dobo in njihova uporaba, ki presega zmogljivost, ogroža učinkovitost. Filtre za masažni bazen zamenjajte v skladu s priporočili proizvajalca. Nov filter zagotavlja pravilno filtriranje, s čimer bo ostala voda čista in varna za vašo sprostitev po dolgem in napornem dnevu.

  1. Masažnega bazena ne uporabljajte kot kopalne kadi

Čeprav vas morda mika, da bi masažni bazen kdaj pa kdaj uporabili kot nadomestek za običajno kopel, masažni bazen ni namenjen vsakodnevni osebni higieni. Čas v masažnem bazenu raje namenite sprostitvi in uživanju kot rednemu kopanju.

  1. Ne vstopajte v masažni bazen, če je voda zelena, diši po plesni ali je polna pene

Vedno uporabite testne trakove, da ocenite stanje vode. Če je voda videti zelena, diši po plesni ali je polna pene, ne vstopajte v masažni bazen. To so znaki rasti bakterij, namakanje v takšni vodi pa lahko povzroči draženje kože in druge zdravstvene težave.

 

Masažni bazen- jacuzzi Lay-Z-Spa

 

Imeti masažni bazen na domačem dvorišču je čudovito doživetje, ki pa s seboj prinaša tudi določene odgovornosti.

Z izogibanjem tem pogostim napakam in upoštevanjem pravilnih praktičnih smernic za vzdrževanje lahko zagotovite, da bo vaš masažni bazen še dolga leta vir sprostitve in užitka. Redno vzdrževanje, skrb za kakovost vode in upoštevanje priporočil proizvajalca so ključ do zdrave in dolgotrajne uporabe masažnega bazena. In – seveda – vaše sprostitve.