sup avanture

Ko je poletna pripeka na vrhuncu, je najboljše mesto za osvežitev nekje ob ali v vodi, pa naj gre za morje, jezero ali reko. Idej za vodno zabavo težko zmanjka - od žoganja ali odbojke v plitvini pa do raziskovanja morskega dna z masko in plavutkami. A ena dejavnost na vodi je v zadnjem desetletju na mah “pometla z vso konkurenco” in se suvereno zavihtela na vrh lestvice najpopularnejših vodnih športov. In ne brez razloga: navsezadnje predstavlja popoln spoj vadbe, zabave in avanture. 

Beseda seveda teče o supanju (ang. Stand-Up Paddleboarding). Težko bi našli bolj vsestranski pripomoček kot je deska za supanje. Nam ne verjamete? Preverite, kakšne dogodivščine vse vam omogoča! 

S supom na … jadranje! 

Jadranje postaje vse popularnejše, tako med družinami, ki hrepenijo po drugačnem dopustu, kot med podjetji, ki na jadrnicah organizirajo team buildinge za svoje zaposlene. Če boste tudi sami letos lovili veter vzdolž jadranske obale, s seboj obvezno vzemite napihljivo sup desko. Ni boljšega načina za raziskovanje skrivnih zalivčkov oddaljenih samotnih otočkov kot ob umirjenem jutranjem veslanju daleč ob obale in turističnega vrveža. Sup deska je tudi praktična, če ste zasidrani nekoliko proč od obale. Služi lahko namreč kot prevozno sredstvo do obale, na ta način pa se med potjo v marino še razgibate, brez da bi se tega sploh zavedali!

Sup je lahko odlična popestritev med jadranjem.

Joga na sup deski

Letošnje poletje je kot nalašč, da telo in duha sprostite s pomočjo jogijskih poz - in to kar na vodi! Svojo podlogo za jogo preprosto zamenjajte za sup desko in se podajte v ravnotežja z gravitacijo. Najboljši čas za jogo so jutra, ko je morje mirno, vročina pa še čaka “na svoj trenutek” … Odveslajte nekoliko proč od obale, da boste zares sami in v tišini in uživajte v vonju morja, borovcev in popolnem miru. 

In še nekaj namigov: za jogo so najprimernejše malce širše sup deske, takšne za začetnike, ki so sicer počasnejše, toda tudi stabilnejše.

Joga na supu iz ptičje perspektive.

Za romantike: sončni zahod v dvoje

Šampanjec in kozarčka v nepremočljivem nahrbtniku? Kljukica! Dve sup deski z večjo nosljivostjo za dodatno prtljago? Pripravljeni! Mesto na vodi, s katerega se najlepše vidi sončni zahod? Izbrano! Povabite svojo najdražjo osebo na romantično veslanje ob obali, se zaustavite na primernem mestu ter z nogami v vodi nazdravite čudovitim dopustniškim trenutkom - vsem, ki ste jih že preživeli, in vsem, ki jih še boste. Samo eno nam obljubite: da boste vso odpadno embalažo prinesli s seboj na obalo in tako pomagali čuvati morski ekosistem, ki nam poleti prinese toliko radosti. 

In če ste slučajno ob branju teh vrstic dobili idejo za popoln zmenek, pa še nimate deske: naš vodnik za izbiro pravega supa bo razrešil vse dileme!

 

Moški in ženska hodita po mivki s supom v roki.

Avanture z najmlajšimi raziskovalci

Supanje obožujejo vsi, še posebej otroci. Popeljite svoje najmlajše na deski, da si bodo svoje najljubše plaže in zalive ogledali še z druge perspektive. Vaši nadobudni pustolovci lahko pri tem odkrivajo tudi morsko dno, ne da bi se pri tem zmočili! Bestway®  ima namreč v svoji punudbi tudi desko z vgrajenim “okencem”, ki bo še posebej všeč mladim morjeplovcem, ki v globljih vodah še niso tako samozavestni. 

Če se na supanje odpravljate z mladim potnikom na premcu, pazite le, da izberete sup desko s pravo nosilnostjo.

 

Fantek leži ina supu in gleda skozi transparenteno okno, ki je del supa.

Družinska sup dirka!

Ni boljše zabave od družinskega prvenstva v supanju! Je mama res hitrejša od očeta? Lahko mlajši brat premaga starejšega? Veslo v roke, hop na desko in odgovor bo jasen. Določite začetek, cilj in - če kdo v družini rad malce goljufa - še sodnika. ;) 

 

Med odpravo Sea to Summit je bilo treba tudi malo počiti.

 

Nepozabni izleti (samostojno ali v družbi)

Ste prepričani, da poznate vse skrite kotičke vzdolž jadranske obale? Kaj pa domača jezera, ki so kot nalašč za nekaj zaveslajev na deski? Za vse, ki bi radi na supu odkrili nove zanimive kraje in obenem uživali v nepozabnih avanturah, smo pripravili kratek vodič najzanimivejših krajev za supanje v Sloveniji in na Hrvaškem. 

  • Ste razmišljali o supanju na prečudoviti turkizni Soči? Naš neukročeni naravni biser se med Tolminom in Mostom na Soči ravno toliko umiri, da omogoča varno veslanje. Tu so še prečudovite alternative: poletni “sup sprehod” po umirjeni Ljubljanici, obisk Maribora (Lent) ali Ptuja po mogočni Dravi ali izlet v Kostanjevico na Krki, ki je s sup deske še idiličnejša! 
  • Kaj pa slovenska jezera? Poleg Blejskega in Bohinjskega je priložnosti še “malo morje” ;) … Če se mudite v Velenju, nujno skočite do Velenjskega jezera, obiskovalci Celja pa odkrijte čudovito obalo Šmartinskega jezera. Tudi Soboško in Kočevsko jezero nista od muh! 
  • Pa naš mali košček morja? Nikakor ga ne gre odpisati! Podajte se na ogled prekrasnega Mesečevega zaliva ali odveslajte mimo idilične Izole ali okrog Debelega rtiča

Za vse ljubitelje hrvaške obale pa še nekaj top namigov za avanture na morju: 

  • Rt Kamenjak v Istri je popolna točka za avanturiste vseh generacij. Odveslajte do otočka Fenoliga in si oglejte odtise mogočnih dinozavrov. 
  • Za ljubitelje svetilnikov je popolna sup destinacija Veli Rat na Dugem otoku, kjer boste za veslanje nagrajeni s pogledom na enega najlepših svetilnikov na Jadranu. 
  • Ste za pravo avanturo? Če se nahajate na Visu ali ste tja namenjeni, nujno obiščite Zeleno špiljo ali romantično prodnato plažo Stinivo
  • Za vse, ki bi si želijo avanture nekoliko bližje celini, je odlična izbira Maslinica na otoku Šolta. Nedaleč od obale lahko namreč s sup deske opazujete potopljeno barko Kontesa.

Prijatleji z veslom v rokah sedijo na supu v morju.

Spremenite svojo sup desko v kajak

Supanje je odlična telesna dejavnost, saj aktivira mišice celotnega telesa. A če med veslanjem še vedno radi vsaj občasno malce sedete, si v naši bogati ponudbi oglejte napihljivo sup desko, ki se lahko preprosto spremeni v kajak. To je idealna rešitev za malenkost vzvalovano morje ali za premagovanje nekoliko daljših poti, ki bi vas stoje preveč izčrpale. 

Tako, zdaj veste, kako zelo pestro je lahko vaše poletje na sup deski! Za konec vam tako svetujemo le, da se zaščitite pred sončnimi žarki - tako s pokrivalom kot sončno kremo -, na daljše dogodivščine vzamete dovolj vode, pred odhodom pa vedno preverite še vreme. Pa mirno morje!

Ženska v roki drži kajak veslo in sedi na supu.