Kako šok klorirati napihljivi masažni bazen Lay-Z-Spa®?

Šok kloriranje bazena se nanaša na dodajanje večjih količin kemikalij v bazensko vodo. Izvaja se z namenom, da se razgradijo vsi organski odpadki, s tem pa se ponovno vzpostavi optimalna raven čistoče vode. Šok kloriranje se pogosto izvaja z uporabo klora, ki je namenjen vzdrževanju pravilne dnevne ravni klora.

Dodajanje klor tablet v masažni bazen Lay-Z Spa.

Kdaj je potrebno šok kloriranje mojega napihljivega masažnega bazena?

Šok kloriranje vode vašega masažnega bazena Lay-Z-Spa® je potrebno:

  • ko prvič napolnite vaš Lay-Z-Spa®,
  • ob prvih znakih pojava alg ali sluzi,
  • po obdobjih intenzivne uporabe in
  • po zmanjšanju bistrosti ali kakovosti vode. 

Kako pogosto moram izvajati šok kloriranje bazena?

Dobra praksa veleva, da se šok kloriranje masažnega bazena opravi po vsakem obdobju intenzivne uporabe. To bo pomagalo preprečiti rast mikroorganizmov in pomagalo ohraniti bleščečo, kristalno čisto vodo. Po opravljenem postopku sta bistrost in kakovost vode v masažnem bazenu pogosto enaki kot pred prvo uporabo.

Kako šokirati masažni bazen?

Šokiranje vašega masažnega bazena je ključnega pomena za vzdrževanje, saj pomaga preprečevati nastajanje bakterij. S šok kloriranjem se  zmanjšuje potreba po visokih odmerkih kemikalij, postopek pa obenem pomaga pri odstranjevanju bakterij, virusov in alg ter podaljša življenjsko dobo vašega masažnega bazena. 

Napihljivi masažni bazen Lay-Z Spa za vsak okus.

Strokovnjaki priporočajo, da svoj napihljivi masažni bazen šok klorirate pred prvo uporabo in nato najmanj enkrat na teden. Pri začetni postavitvi je treba vrednosti vzdrževati dnevno, da se ohranja vodo čisto in bistro.

Za pravilno izvedbo šok kloriranja sledite naslednjim šestim korakom:

1. Prepričajte se, da je vaš masažni bazen do priporočene ravni napolnjen z vodo.

2. Vklopite filtrirni sistem, vendar pazite, da je masažni sistem izklopljen.

3. Obstajata dve vrsti šok kloriranja:

  • Šok doza klora ob prvem zagonu: to je šok doza, ki jo dodate v svoj masažni bazen, ko ga prvič napolnite z vodo.
  • Normalno šok doziranje klora: to je šok doza, ki jo dodate v vaš masažni bazen, katerega ste že klorirali pred prvo uporabo.

4. Preverite kapaciteto vode svojega masažnega bazena. Velikost vašega masažnega bazena bo namreč vplivala na to, koliko klora je treba dodati v vodo.

Naslonjala za vsak okus znotraj napihljivega masažnega bazena Lay-Z Spa.

5. Po obdelavi vode svojega napihljivega masažnega bazena Lay-Z-Spa® počakajte najmanj 24 ur in nato testirajte raven klora. S kopanjem lahko pričnete, če raven klora znaša 5ppm ali manj (idealno 3-5ppm).

6. Operite si roke. Ko končate s šok kloriranjem svojega masažnega bazena, si operite roke, da kemikalije za obdelavo ne ostanejo na vaših prstih.

Preden izvedete šok kloriranje masažnega bazena, si preberite navodila na etiketi, da boste postopek pravilno opravili. Navedeni odmerki so sicer samo približni in učinek kemikalij na vašo vodo se lahko razlikuje vsakič, ko jih uporabite. Odvisen je namreč od točne količine vode v vašem masažnem bazenu, vrste vode, temperature vode, mesta postavitve masažnega bazena itd. Zato je nujno, da vodo testirate vsakič, preden jo po šok kloriranju ponovno uporabite za namakanje.

Dnevne količine kemikalij za kloriranje masažnega bazena Lay-Z-Spa®:

Po šok kloriranju je pomembno, da nadaljujete s spremljanjem ravni kemikalij svojega masažnega bazena, s čimer se boste prepričali, da raven klora ostaja znotraj priporočenih vrednosti.

Preberite si tudi članek o krpanju luknje na napihljivem masažnem bazenu in navodila za odpravljanje napak na črpalki.