Kako pravilno skrbeti za SUP desko

Vzdrževanje SUP deske

Če bi vas pred kakšnimi 10 leti vprašali, kaj je SUP ali supanje, bi nas najbrž gledali s podobnim nezaupanjem kot sneg, ki pada z neba sredi poletja. Danes pa zanj vedo vsi – od otrok do njihov staršev, še celo kakšna babica vam bo znala povedati »da je pa to tisti hecen šport, ko stojiš na deski in veslaš«.

Supanje je postalo zelo priljubljen šport predvsem zaradi svoje vsestranskosti in nezahtevnosti. Navsezadnje se lahko z njim ukvarjate tako na morju kot jezeru in celo reki! Ne glede na to, ali s SUP-om veslate po mirnih jezerih, raziskujete vijugaste reke ali pa izvajate jogo ob jutranji morski bonaci, pa je skrb za desko bistvenega pomena, če želite zagotoviti njegovo dolgo življenjsko dobo SUP deske in optimalno delovanje. Redno vzdrževanje ne bo namreč samo podaljšalo življenjske dobe SUP deske, temveč bo prav tako izboljšalo vaše doživetje veslanja. In glede na pestrost vzorcev, s katerimi se danes SUP deske ponašajo, bo nedvomno poskrbelo tudi za dolgotrajno ohranitev čudovitega estetskega videza vašega morskega plovila.

 

Napihljive SUP deske BEstway

 

12 kratkih pravil, ki bi jih moral upoštevati vsak uporabnik SUP-a

 

Pravilno vzdrževanje SUP deske je bistvenega pomena za zagotavljanje njegove dolge življenjske dobe in zmogljivosti. Redno čiščenje, shranjevanje v hladnem in suhem prostoru ter pregledovanje poškodb so že recimo 3 temeljni koraki pri skrbi za vašo desko. Kaj pa preostalih 9? Jih poznate? Odkrijte jih v nadaljevanju!

 

  • #1: Po uporabi SUP desko očistite

Po vsaki uporabi SUP desko redno čistite s sladko vodo in blagim, okolju prijaznim čistilom/milom. S tem preprečite, da bi se na deski nabirali sol, pesek in ostanki, ki bi lahko poškodovali njeno površino. Desko nežno zdrgnite z mehko krtačo ali gobo, izogibajte pa se ostrim kemikalijam ali abrazivnim materialom, ki bi jo lahko poškodovali.

  • #2: Po uporabi SUP posušite

Pred kratkotrajnim (in še posebej dolgotrajnim) shranjevanjem SUP-a se prepričajte, da je popolnoma suh. Vlaga lahko povzroči nastanek plesni ali glivic in s tem ogrozi optimalno uporabo SUP-a. Obrišite površino z brisačo ali desko pustite, da se posuši na zraku (v senci).

  • #3: SUP-a ne zvijte preveč na tesno

Pri shranjevanju ali prevozu SUP-a ne zvijajte preveč na tesno. Prevelik pritisk zaradi tesnega zvijanja lahko poškoduje obliko in strukturo njegove površine.

  • #4: Bodite previdni pri odlaganju SUP-a

Ko morate SUP iz kakršnega koli razloga nekje odložiti, vedno preverite površino podlage. Pazite, da na njej ni ničesar ostrega, kar bi lahko površino poškodovalo ali celo predrlo.

  • #5: SUP-a ne vlačite po tleh

Če SUP vlečete po neravnih površinah, kot sta beton ali gramoz, lahko povzročite praske, udarce in obrabo dna deske. Pri premikanju SUP-a po kopnem ga vedno nesite ali pa uporabite ustrezen voziček.

  • #6: Pri uporabi vozička za SUP bodite previdni

Če uporabljate voziček za prevoz SUP-a, z njim ravnajte previdno. Izogibajte se grobemu ali neravnemu terenu, ki bi lahko poškodoval desko ali obremenil kolesa vozička. Upoštevajte navodila proizvajalca za varno uporabo.

  • #7: SUP-a ne izpostavljajte soncu

Dolgotrajna izpostavljenost neposredni sončni svetlobi lahko povzroči spremembo barve in razgradnjo materialov deske. Če je le mogoče, SUP hranite v senčnem prostoru, zlasti v vročih in sončnih dneh.

  • #8: SUP zaščitite pred UV-sevanjem

Za dodatno zaščito SUP-a pred škodljivim UV-sevanjem pri shranjevanju ali prevozu uporabljajte torbo, ki je odporna na UV-žarke. Torbe, odporne na UV-žarke, pomagajo preprečevati poškodbe zaradi sonca ter ohranijo videz in zmogljivost vaše deske.

  • #9: Naj vaš kuža sedi na dodatni zaščiti

Če vas na vaših pustolovščinah na SUP-u občasno spremlja tudi vaš štirinožni kosmatinček, na desko namestite hišnim ljubljenčkom prijazno blazinico ali zaščitno prevleko. Ta zagotavlja dodaten oprijem za vašega kužka ter mu omogoča udobje in varnost.

  • #10: Pazite na veslo in plavut

Izogibajte se nenamernim udarcem z veslom v skale, trde površine ali druge predmete. Pazite, kam odložite veslo, ko ga ne uporabljate, da ne bi padlo in se poškodovalo.

Tudi na skrb za plavuti ne pozabite, saj imajo te ključno vlogo pri stabilnosti in okretnosti vaše deske. Pred vsako uporabo in po njej preverite, ali so plavuti poškodovane in pritrditveni elementi zrahljani. Za zagotovitev optimalnega delovanja zategnite vse zrahljane pritrditvene elemente in očistite plavuti. Poleg tega pri shranjevanju ali prevozu SUP-a razmislite o odstranitvi plavuti, da preprečite nenamerne poškodbe.

  • #11: SUP pravilno shranite

SUP shranjujte na hladnem, suhem in varnem mestu, najbolje v vodoravnem položaju, saj boste tako preprečili deformacije. Če je možno, lahko uporabite tudi ustrezna stojala za shranjevanje; tudi tako lahko preprečite morebitne poškodbe.

  • #12: Takoj popravite morebitne poškodbe

Če opazite kakršno koli poškodbo, kot so udarci, razpoke ali razslojitve, jo nemudoma odpravite. Odlašanje s popravili lahko privede do večjih poškodb in vpliva na optimalno delovanje SUP-a. V primeru večjih poškodb se obrnite na ustreznega serviserja.

 

Z upoštevanjem teh bistvenih nasvetov lahko SUP pravilno vzdržujete, podaljšate življenjsko dobo SUP deske in uživate v neštetih nepozabnih veslaških izkušnjah še vrsto let.