nevihtni oblaki

Pozor, nevihta prihaja – kaj narediti, če imate na domači trati nadzemni bazen s kovinsko konstrukcijo?

Pasja vročina, ki jo hladimo potopljeni v domačem bazenu, s seboj neredko prinese tudi nenadne vremenske spremembe, natančneje – vročinsko nevihto. Kako zaščititi bazen pred grozečimi oblaki in celo točo? Dali vam bomo tri hitre nasvete, kako se ubraniti najhujšega in zaščititi bazen pred poletno nevihto:

MORAM VODO PUSTITI V BAZENU?

Eden od najpogostejših mitov priprave bazena na nevihto je, da morate bazen izprazniti. Splošno prepričanje je namreč, da bo velika količina dežja napolnila bazen, voda bo pljusknila čez rob, poplavila trato in uničila opremo. Izpraznitev vode se zdi logična, a poznavalci pravijo, da morate storiti ravno nasprotno – vode iz bazena ne izpraznjujte. Teža vode bo pomagala obdržati ogrodje montažnega bazena na mestu, preprečila bo, da bi se premaknil in za seboj potegnil umazanijo. Prevelika količina vode v večini primerov ne bo poškodovala rastlinja, zato ste lahko brez skrbi. Če se kljub temu bojite, da bi se voda izlivala, lahko iz svojega bazena s kovinsko konstrukcijo preventivno odstranite nekaj vode, a ne več kot 3 do 5 centimetrov.

KAJ PA ČE NENADNA VROČINSKA NEVIHTA GROZI BAZENU Z NAPIHLJIVIM ROBOM?

Največja težava pri tem je močan veter, ki bi bazen prav lahko prekucnil. Po naših izkušnjah sicer v  danih okoliščinah bazen z napihljivim robom prenese veliko, vendar pa ima vsako geografsko področje svoje vremenske specifike, zato morate sami presoditi, kaj je najbolje storiti. Vprašajte se, kje je postavljen vaš montažni bazen z napihljivim obročem: je bazen v zavetju (če denimo stoji ob kakšnem zidu ali na terenu, ki je nižji od okolice) ali pa stoji na sredini travnika brez objektov v bližini, ki bi ublažili sunke vetra? Bazen z napihljivim robom je malo bolj izpostavljen in ogrožen, ker pač nima jeklene konstrukcije, ki bi zagotavljala dodatno čvrstost in stabilnost.

KAJ NAJ NAREDIM S FILTRIRNO ČRPALKO IN PREOSTALO OPREMO?

Vse manjše dele bazena – filtrirni sistem s črpalko s cevmi, skimmerjem, če ga imate, in avtomatskimi čistilnimi napravami – morate ustrezno zaščititi. Prvi korak je izključitev varovalke, s katero so povezane bazenske naprave. Če se pričakujejo velike količine dežja in vas skrbi, da bi poškodovale vašo opremo, jo raje pospravite na varno in suho mesto. To boste pri nadzemnem montažnem bazenu z lahkoto storili, saj je vsa oprema dostopna in lahko premična (če ste v peščenem filtru silicijev pesek nadomestili s sodobnim alternativnim polnilom Polysphere, boste črpalko še lažje prenesli, kamorkoli želite, saj bo brez peska občutno lažja). Če zaradi te ali one okoliščine opreme ne morete premikati, črpalko in

+dobro ovijte v vodoodporno folijo iz PVC-ja ali podobnega materiala in jo prevežite z vrvjo – če pa pričakujete res velike nalive, svetujemo, da vse skupaj postavite v vedro ali na kakšen podstavek, da naprav ne poplavi. Najbolje, da skimmer in pripadajoče cevi odstranite.

ODSTRANITE POKRIVALO ZA BAZEN IN POSKRBITE ZA KEMIKALIJE

Vročinska nevihta včasih prinese sunke vetra, ki v montažni bazen zanesejo listje, umazanijo, prah. Zaradi tega ga lastniki večinoma najprej hitijo pokrivati. Toda če je veter močan, vam pokrivalo za bazen lahko odnese ali raztrga na bližnjem drevesu, zato ga raje pustite na suhem. Da bo v bazen zaneslo kar nekaj različnega materiala, ste seveda pravilno predvidevali in temu se boste težko izognili. Material ni le zoprno odstranjevati iz bazena, v njem je tudi kar nekaj onesnaženih delcev iz atmosfere – delcev, v katerih odlično uspevajo bakterije, ki jih v bazenu nikakor ne želite imeti. Ker je veliko ceneje preprečiti razvijanje bakterij, kot kupiti novo pokrivalo za bazen, svetujemo, da bazen očistite s kemikalijami oziroma se na velike količine deževnice pripravite tako, da bazensko vodo že prej »šokirate« s sunkovitim kloriranjem, tj. večjo dozo klora in drugih kemikalij, ki bodo uničile alge in dezinficirale vaš bazen. »Šokiranje bazena« (»pool shock«) je sicer običajni postopek za dezinficiranje, ki bi ga morali med sezono opravljati vsaj vsakih 14 dni, o čemer podrobneje pišemo v drugem zapisu.

SAMO BREZ PANIKE

Opisali smo glavne načine, kako pred nenadnimi poletnimi vremenskimi spremembami učinkovito zaščitite svoj nadzemni montažni bazen. Če boste za manj hude ali hujše nevihte izvedeli dovolj zgodaj, se boste lahko ustrezno pripravili in se izognili hujšim težavam, zato naj vas ne skrbi. Če pa še vedno niste prepričani, da imate vse potrebne informacije za spopad vašega bazena z nevihto, nam pošljite elektronsko sporočilo na [email protected]. Eden izmed naših strokovnjakov vam bo odgovoril v čim krajšem možnem času.