Solarna pokrivala Bestway

Ker brez njih dandanes preprosto ne gre

 

Bazen je čudovita nadgradnja vsakega doma, še posebej v vročih poletnih dneh, ko ponuja osvežujočo priložnost za pobeg od vsakdanjega norega tempa.

Vendar so lahko v današnjih spremenljivih vremenskih razmerah vzdrževanje optimalne temperature bazena (posebej proti koncu poletja), zmanjševanje izhlapevanja vode in zaščita čistoče vode pravi izziv. In prav tukaj pride kot naročeno solarno pokrivalo.

Danes bomo torej raziskali, kaj sploh je solarno pokrivalo za bazen, katere vrste so na voljo, kdaj ga uporabiti, kakšne so njegove prednosti in vam na koncu priporočili še najboljša pokrivala na podlagi Bestwayevega strokovnega znanja in dolgoletnih izkušenj uporabnikov domačih montažnih bazenov.

 

Zakaj sploh uporabljati solarno pokrivalo za bazen?

 

Osnovni namen solarnega pokrivala za bazen je izkoriščanje sončne energije in naravno segrevanje vode v bazenu. S preprečevanjem izgube toplote z izhlapevanjem lahko solarno pokrivalo dvigne temperaturo vode za več stopinj, kar podaljša kopalno sezono in poveča splošno udobje. Poleg tega solarna pokrivala zmanjšajo porabo kemikalij, saj zmanjšajo izpostavljenost sončni svetlobi in preprečujejo izhlapevanje vode.

Primarna funkcija pokrivala je torej, da greje vodo, a bo ustrezno veliko pokrivalo na svoji površini prav tako zadržalo umazanijo in vejice ter listje.

Solarno pokrivalo za okrogli bazen

 

Ena od najbolj zaželenih lastnosti pokrivala – ogrevanje bazenske vode

 

Ko so solarna pokrivala izpostavljena soncu, pasivno ogrevajo vodo v montažnem bazenu, saj delujejo kot prevodnik toplote, ki jo proizvaja sonce. Z uporabo takšnega pokrivala začnete dejansko uporabljati solarno ogrevanje bazena in za segrevanje vode sploh ne potrebujete grelca. No, razen če želite, da se voda RES zelo segreje – sonce bo namreč bazensko vodo segrelo le do določene mere, nikoli pa ta ne bo zares delovanja pokrivala topla.

Solarna pokrivala so sicer na eni strani gladka, na drugi pa imajo mehurčke. Pokrivalo položimo na gladino bazena tako, da so mehurčki potopljeni v vodo. In to ustvari želeni učinek tople grede in vodo segreje.

 

Solarno pokrivalo

 

 

UPORABEN NASVET STROKOVNJAKOV:

Pomembno je, da pokrivalo za solarno ogrevanje vode pravilno in previdno odstranjujete iz bazena, da umazanija, ki se je na njem nabrala, pri tem ne bi padla v vodo. Na podlagi izkušenj vam priporočamo, da to nalogo opravljata dve osebi. Če pa se boste podviga lotili sami, vam predlagamo, da pred odstranjevanjem pokrivala rahlo zavihate robove ob obodu bazena. Tako bo vaše delo veliko lažje, rezultat boljši.

 

 

Kako izbrati pravo solarno pokrivalo za bazen?

 

Pri izbiri solarnega pokrivala za bazen je treba upoštevati velikost. Prepričajte se, da je pokrivalo prave velikosti in oblike, da se pravilno prilega vašemu bazenu. Izmerite dimenzije svojega bazena (ali pa jih preverite na spletu), da izberete ustrezno velikost pokrivala. Pokrivalo je lahko nekaj centimetrov manjše od površine bazena (ni nujno, da se 100-% prilega, kot velja za navadna pokrivala).

 

Zakaj poleg solarnega potrebujete tudi navadno pokrivalo?

 

 

Poleg solarnega pokrivala, ki ga ne bazenu ni dobro pustiti ves čas, boste seveda potrebovali tudi navadno pokrivalo za splošno uporabo.

Navadna pokrivala za bazene so najučinkovitejša, če jih uporabljate dosledno, zlasti v obdobjih neuporabe montažnega bazena ali hladnejšega vremena:

  • ČEZ NOČ: S pokrivanjem bazena čez noč lahko preprečite izgubo toplote pri nižjih temperaturah in zmanjšate potrebo po dodatnem ogrevanju naslednji dan.
  • DALJŠA ODSOTNOST: Če nameravate biti dlje časa odsotni od doma, lahko s pokrivanjem bazena ohranite temperaturo vode in preprečite vdor nečistoč.
  • HLADNEJŠI MESECI: V hladnejših mesecih ali ko bazen ni v uporabi, pokrivalo deluje kot izolacija, zmanjšuje toplotne izgube in potrebo po pretiranem ogrevanju.

 

In še napotek za daljšo življenjsko dobo solarnega pokrivala: pokrivalo ne sme ostati ves čas na bazenu. Po uporabi ga morate umiti, osušiti in nato primerno shraniti do naslednje uporabe.

 

Kakšna solarna pokrivala obstajajo?

 

Na trgu bosta našli solarna pokrivala za bazen različnih proizvajalcev. In čisto mogoče je, da boste izbrali ustrezno, tudi če ne boste izbrali pokrivala znamke Bestway.

Lahko pa se zgodi, da boste pri neuveljavljenih znamkah težko našli pokrivalo, prilagojeno prav velikosti in celo obliki vašega montažnega bazena.

Serija Bestwayevih solarnih pokrival za bazene pa je na voljo v različnih velikostih, ki ustrezajo različnim dimenzijam bazenov. Izdelana so iz trpežnega materiala, odpornega proti UV-žarkom, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo in učinkovitost. Upoštevajte, da gre za potrošni material. Na vpliv sonca, kemikalij in nepravilno ravnanje težko vplivamo, zato zelo dolge življenjske dobe ni mogoče zagotoviti.

Izbirate lahko med različnimi oblikami in funkcijami pokrival:

  • pokrivalo za okrogel bazen,
  • pokrivalo za pravokoten bazen,
  • pokrivalo za ovalen bazen,
  • solarno pokrivalo za okrogel bazen,
  • solarno pokrivalo za okrogel bazen.

 

Vsa pokrivala, ki jih najdete na spletnem mestu, so solarna pokrivala za bazen, ki so zasnovana tako, da čim bolj zadržujejo toploto in zmanjšujejo izhlapevanje vode.

Ne pozabite, da lahko dosledna uporaba solarnega pokrivala za bazen bistveno vpliva na temperaturo bazena in energetsko učinkovitost, zato je to okolju prijazna izbira, ki koristi tako vaši denarnici kot okolju. Pa tudi precej čiščenja vam bodo prihranila.