Praznjenje napihljivega masažnega bazena: kdaj, kako in zakaj?

Masažni bazen je izjemno koristen tako za naše telo kot tudi za naš um, saj po zaslugi vodnih mehurčkov ustvarja dobro počutje. Da pa imamo od njega kar največjo korist, je bistveno, da vemo, kako ga pravilno vzdrževati in uporabljati. Zato se moramo naučiti, kako masažni bazen postavimo in napolnimo ter seveda čistimo. A vedeti moramo tudi, kako ga izpraznimo.

Kdaj izprazniti napihljivi masažni bazen?

Ne glede na to, da se lahko kakovost vode v masažnem bazenu ves čas ohranja s pomočjo kemikalij, tako da lahko dalj časa ostane jasna in čista, pride tudi do situacij, ko moramo bazen vseeno izprazniti in pospraviti.

Ženska prazni napihljiv masažni bazen.

To se najpogosteje zgodi, ko:

- pride zimska sezona, in če imate starejši model masažnega bazena s starejšo črpalko, ki nima funkcije Freeze Shield™ (novejši modeli masažnih bazenov z novejšimi črpalkami to funkcijo imajo, tako da jih ni potrebno pospravljati pozimi in se jih lahko uporablja celo leto),

- bazen oddaja slab vonj,

- voda ni kristalno čista – kljub uporabi čistilnih sredstev

- se masažni bazen uporablja pogosteje, kot običajno ali se je v njem izmenjalo veliko uporabnikov in

- masažni bazen ni bil uporabljen dalj časa.

V splošnem se priporoča, da napihljivi masažni bazen Lay-Z-Spa® izpraznimo in očistimo vsaj na 2 do 3 mesece.

Kako izpraznimo masažni bazen?

Najenostavnejši način praznjenja masažnega bazena je, da na odtok priključimo vrtno cev. Postopek je lahko dolg, saj lahko traja celo več ur, a tudi pomembno prednost: preprečuje namreč, da bi se voda, ki odteka, nabrala na enem samem mestu.

Praznjenje masažnega bazena Lay-Z Spa.

Če je to praznjenje masažnega bazena treba opraviti v krajšem času, se lahko uporabi odtočna črpalka. A pozor: prav vsaka odtočna črpalka ne more popolnoma izprazniti bazena in zato na dnu pogosto ostane nekaj vode. Da odstranimo preostalo vodo, preprosto priklopimo še vrtno cev.

Pred praznjenjem se vedno prepričajte, da boste vodo odtočili na pravilen način, torej v skladu s predpisi, ki se lahko razlikujejo od mesta do mesta.

Čiščenje in polnjenje masažnega bazena

Po praznjenju je čas za čiščenje napihljivega masažnega bazena. V ta namen najprej odstranimo in očistimo filter ter ga pustimo namočenega v vodi, v katero smo dodali ustrezno čistilno sredstvo. Če je filter zelo umazan ga zamenjamo ali kupimo novega.

Nato preidemo k čiščenju površine, za kar uporabimo ustrezno čistilno sredstvo in neabrazivno gobo, da odstranimo ostalo umazanijo. Ko končamo, masažni bazen dobro splaknemo.

Nazadnje z vrtno cevjo s čisto vodo napolnimo bazen; preden to storimo, nujno izključimo črpalko.