slo hrv
Podpora
Telefon 051 609 040 Email info@bestway.si
Podpora kupcem

Ne najdete ključne informacije in imate še vedno odprta vprašanja? Pišite nam ali nas pokličite. Vedno smo vam na voljo.

Potrebujete pomoč
pri izboru bazena?

Preberite vodič

Kajaki

Nekateri komaj čakajo, da se bodo poleti lahko spremenili v prave "plažne molje". Da bodo poležavali, se predajali pasivnim radostim; sončenju, umirjenem namakanju in pitju ohlajene pijače pod zvezdami ali soncem. Druge pa izpolnjuje povsem drugačno preživljanje prostega časa: aktivnost, adrenalin, akcija! Če spadate v to drugo skupino, vam bo pisanje, ki sledi zanimivo.

Vas zanimajo napihljivi kajaki in kanuji?

Niste v manjšini. Zanimanje za tovrstne izdelke, se je v zadnjih letih izredno povečalo, a veliko obiskovalcev naše spletne strani še zmeraj ne ve v čem se kajak razlikuje od kanuja. Verjetno ni slučaj, da veliko ljudi meša med tema dvema vrstama plovil, še posebej ko govorimo o napihljivih različicah.

Razlika med kajakom in kanujem

Napihljiv kajak in napihljiv kanu se razlikujeta na podlagi enakih lastnosti kakor trdne različice teh plovil:

Lastnosti kajakov:

 • ožji trup
 • veliko krat (ne pa zmeraj) je trup oblikovan tesno koli telesa potnika
 • v glavnem nimajo krmila
 • izjemno okretni
 • primerni za vse vodne razmere
 • če se prevrnemo, se lahko hitro vrnemo v prvoten položaj
 • uporabljajo se vesla z dvojnim rezilom
 • relativno ravna oblika, brez večje ukrivljenosti premca in krme
 • sprejme eno do največ dve osebi

Lastnosti kanujev:

 • Širši trup (še posebej v sredini)
 • »Odprt« trup
 • Imajo pogosto (ne pa zmeraj krmilo)
 • Manj okretni
 • Zasnovani za plovbo po mirnejših vodah
 • Ob prevrnitvi se ne obrne z večjo težavnostjo
 • Uporabljajo se večinoma vesla z enim rezilom
 • Rahla ukrivljenost premca in krme v obliki črke U
 • Sprejme dve, tri ali včasih celo 4 osebe

Moramo pa poudariti, da je danes na tržišču veliko »hibridov«, torej izdelkov, ki imajo povsem nestandardne značilnosti. Zgodi se, da eni kategoriji izdelkov dodajo lastnosti druge in obratno ali da proizvajalci preizkušajo povsem nove eksperimentalne pristope pri izdelavi.

Kaj izbrati, zložljiv kajak, napihljiv kajak ali trdi kajak?

Največja težava v sodobnih časih je pri plovilih podobna, kakor pri ostalih proizvodih za množično potrošnjo. Dan danes so povprečnim potrošnikom na voljo športni in drugi rekviziti, ki so bili včasih dostopni le različnim profesionalcem; poklicnim raziskovalcem, profesionalnim športnikom in drugim strokovnjakom. Ker pa nam tržišče danes omogoča, da si z relativno nizkim finančnim vložkom kajak za morje ali kajak za reko privoščimo tudi ljubitelji, ostane tukaj samo še težava prevoza. Jasno je, da moramo imeti možnost svojo novo prostočasno pridobitev svobodno prevažati in to nam omogočajo le napihljivi kanuji in napihljivi kajaki. Res je, da zložljivi kajak zasede malo prostora, ko je zložen, a sestavljanje je lahko dolgotrajno in zahteva nekaj spretnosti. Po drugi strani lahko enojni napihljiv kajak in ravno tako dvojni napihljiv kajak le raztegnete in ga z ustrezno ročno, nožno ali električno tlačilko (bodisi tako, ki se priklopi na hišno električno omrežje ali na 12 voltno vtičnico v avtomobilu) napihnete v nekaj minutah in tako ste izjemno hitro pripravljeni na svojo naslednjo avanturo na vodi. Pospravljanje bo potekalo z enako lahkoto kakor pripravljanje na plovbo, edina razlika je v tem, da morate pred pospravljanjem plovilo dodobra posušiti, saj si ne želite, da bi moker material, zložen v shrambi začel plesneti.

Odgovor je torej jasen: če bo vaš kajak napihljiv, ga boste z lahkoto tudi prevažali, pripravili na plovbo in ga za tem tudi pospravili in hranili (tudi ta zadnji podatek ni nepomemben, saj veliko uporabnikov nima na voljo prostornih garaž ali drugih prostorov zadostne dolžine v katerih bi lahko skladiščili dolga trdna plovila).

Se sprašujete kakšna je življenjska doba napihljivega kajaka?

Seveda ne moremo govoriti o izdelkih drugih znamk, ampak le o svojih. Cenejši izdelki so narejeni iz prav tako kakovostnih materialov, kakor tisti malo dražji, ampak taki izdelki niso narejeni iz dveh plasti. Brez skrbi, če vam zaradi stika z ostrim predmetom, rezilom ali izredno ostrimi kamni tako plovilo poči in prične puščati, ga še zmeraj lahko popravite s kompletom zaplate za krpanje lukenj. Originalen napihljiv kajak Ventura Hydro-Force™ pa je narejen iz več sestavnih delov. Najpomembnejši izmed njih so tubusi (levi in desni tubus) in pa ločen trup kajaka v katerega vstavimo tubuse. To je pomembno zato, ker lahko morebitno dotrajan tubus zamenjate, saj jih V spletni trgovini Bestway.si nudimo v kategoriji rezervni deli, zato lahko tako napihljiv kajak uporabljate veliko, veliko sezon.

12  elementov
na stran
12  elementov